Formål med lederskapsteorier

Innholdsfortegnelse:

Anonim

Stilene av ledere er forskjellige, og det er ingen tilnærming til lederskap. Ifølge filosofen Platon er den ideelle lederen en som bruker grunn og rekkefølge til å herske. Og ifølge Machiavelli kunne en leder vedta bedrag og trusler for å oppnå enden av herskende med myndighet. Og det er Gandhian tilnærming til å bruke ikke-vold for å oppnå sine ender. Lederskapsteorier prøver å gi mening om ulike tilnærminger til lederskap.

Ledelse

Det er ingen definisjon av lederskap. En leder påvirker en gruppe og påvirkes også av gruppens ønsker. Ledere har som mål å bruke sin lederskapsposisjon for å oppnå visse mål. De tidligste teoriene om lederskap fokuserte mer på den hierarkiske rollen som en leder i kommende arbeidere. Arbeidere ble forventet å gjennomføre ordrene uten å tenke.

Lederskapsteorier

Lederskapsteorier definerer typisk ledere basert på deres egenskaper eller deres stil. Noen teorier antyder at ledere har visse egenskaper som gjør dem egnet for lederens rolle. For eksempel kan de være karismatiske eller heroiske. Stilteoriene legger fram synspunktet om at lederens oppførsel gjør dem egnet for deres lederrolle. Det er også situasjonelle teorier om lederskap som også tar hensyn til hver leders situasjon.

Forstå lederskap

Uansett tilnærming er formålet med ulike lederskapsteorier å gi mening om lederroller. Lederskap roller involverer å håndtere mennesker, så vel som med harde innganger. Lederskapsteorier prøver å sette sammen alt for å forstå hvordan ledere, for eksempel, nærmer seg sine roller som ledere. Selv om det er gjort mye forskning på lederskap, er det fortsatt vanskelig å fastslå hvordan lederskap påvirker faktorer som utdata og ytelse av underordnede.

Utvikling av lederpotensial

Et annet formål med ledende teorier er å utvikle ledelse. En bedriftsleder burde være oppmerksom på disse teoriene for å bedre skjære hans tilnærming for å lykkes. Ikke bare forretningsforvaltere, men ledere på andre felt, som politikk og militær, kan spille sine roller bedre ved å forstå forståelse av ledende teorier.