Hva er frihandel?

Innholdsfortegnelse:

Anonim

Frihandel, i sin reneste form, er en handelspolitikk som gjør det mulig for deltakende land å handle med hverandre uten at deres regjeringer pålegger importtuller eller gir subsidier på eksport. I hovedsak er regjeringene i en frihandelsavtale enige om ikke å subsidiere sine egne næringer som importerer eller eksporterer varer eller tjenester for å gi dem en fordel over de andre nasjonene som er involvert, samtidig som de er enige om ikke å sette restriksjoner på virksomheten fra den andre nasjoner.

Fordeler med frihandel

Det er flere fordeler med frihandelsavtaler. FTA gjør det enklere for investorer å investere over landegrensene. De kutter også kostnader for selskaper som importerer eller eksporterer i landene i avtalen. Frihandelsavtaler kan også brukes til å beskytte opphavsrett, varemerker, patenter og annet immaterielle rettigheter av enkeltpersoner og forretningsenheter i de involverte landene. Den amerikanske regjeringen har også brukt frihandelsavtaler i et forsøk på å fremme lovstatsprinsippene i utviklingen av medlemsland. Håpet er at utviklingslandet vil være villig til å overholde internasjonale standarder fordi den ikke vil miste en frihandelsavtale.

En annen potensiell fordel for frihandelsavtaler er at det er lett tilgang til utenlandske varer og tjenester gir forbrukerne flere alternativer. I noen tilfeller tillater dette forbrukerne å få et høyere kvalitetsprodukt eller en tjeneste. Det kan også tillate dem å kjøpe samme varer til en lavere pris, enten ved å kjøpe en billigere utenlandsk versjon av produktet eller fordi innenlandske produsenter senker sine priser for å forbli konkurransedyktige.

Ulempene med frihandel

Mens frihandel har sine fordeler, er det også ulemper. Noen hevder at frihandelsavtaler ibo favoriserer sterkere, mer velstående nasjoner og forårsaker skade utviklingsland. For eksempel tyder kritikere på at fledgling bedrifter i utviklingsland finner det vanskelig å konkurrere med etablerte selskaper som produserer lignende produkter i mer økonomisk sikre nasjoner. Andre hevder at frihandelsavtaler skader innenlandsk industri og arbeidstakere fordi bedrifter velger å outsource produksjon til land hvor arbeidskraft og andre kostnader er mye billigere, noe som fjerner innenriks jobber og økonomisk utvikling. Fortsatt andre antyder at frihandelsavtaler fører til større forskjell i rikdom i alle involverte nasjoner, som i utgangspunktet tillater de rike å bli rikere samtidig som de fattige blir fattigere og reduserer mulighetene for mindre forretningsenheter.

Eksempler på frihandelsavtaler

Eksempler på frihandelsavtaler inkluderer:

  • NAFTA. Den nordamerikanske frihandelsavtalen er en frihandelsavtale mellom USA, Mexico og Canada.

  • EU. Alle EU-medlemslandene forventes å inngå FTA med alle andre medlemsland. EU forhandler også frihandelsavtaler mellom EU og tredjeland.

  • ASEAN. Foreningen av sørøstasiatiske nasjoner er en frihandelsavtale dannet i 1967 mellom Thailand, Singapore, Filippinene, Indonesia og Malaysia. Brunei, Laos, Burma, Vietnam og Kambodsja har siden sluttet seg til ASEAN.
  • Mercosur. Mercosur er en sydamerikansk frihandelsavtale. Uruguay, Paraguay, Argentina og Brasil grunnla Mercosur i 1991. Mercosur inkluderer flere "assosierte nasjoner" som ikke er fullstendige medlemmer, men som kan bli med FTA med medlemsland.

Verdenshandelsorganisasjonen (WTO) ble etablert for å bidra til å forhandle og etablere internasjonale handelsregler og fremme frihandel på globalt plan. WTO drives av medlemsregjeringer.

Anbefalt