Definisjon av oppstrøms og nedstrøms kostnader

Innholdsfortegnelse:

Anonim

En viktig faktor i suksessen til enhver bedrift er evnen til å isolere og kontrollere kostnader. I mange næringer, for eksempel energiutforskning og produktproduksjon, kan disse kostnadene deles inn i selskapene som foregår før produksjonsprosessen, også kjent som "oppstrøms" kostnader, og de som selskapet tar på etter at ferdigvaren er klar for levering, også kalt "nedstrøms" kostnader.

Definisjon av oppstrøms kostnader

Når et selskap forbereder seg til å starte produksjonsprosessen, oppstår det oppstrøms kostnader. Disse oppstrøms kostnadene kan variere fra råvarer til forskning og utvikling til produktdesign. Oppstrøms kostnader kan ha betydelig innvirkning på effektiviteten og lønnsomheten i produksjonsprosessen. Hvis råmaterialet er for dyrt eller om utformingen av et nytt produkt tar for lang tid, kan oppstrømskostnadene begrense selskapets potensielle fortjeneste før en enkelt enhet blir tilgjengelig for salg.

Eksempler på oppstrøms kostnader

I petroleumsindustrien inkluderer oppstrøms kostnader kostnader knyttet til leting av oljereserver, bygging av olje- og gassbrønner og utvinning av reserver til overflaten. Et farmasøytisk selskap kan pådra seg oppstrøms kostnader fra forskning på sykdomssymptomer, laboratorieanalyse av potensielle behandlinger og småskala tester før kliniske studier. Produksjonsanlegg tar oppstrøms kostnader i oppkjøp og transport av råvarer, produktdesign og prototyping og utvikling av produksjonsprosessen.

Definisjon av nedstrøms kostnader

Etter at et selskap har fullført produksjonsprosessen, må det fortsatt få det produktet til sine kunder. Prosessene som er involvert i å levere disse produktene til kundene, er kilden til selskapets nedstrøms kostnader. Disse nedstrøms kostnadene kan variere fra distribusjonskostnader til markedsføringsplaner til salgskanaler. Nedstrøms kostnader er også avgjørende for selskapets lønnsomhet. Hvis distribusjonskostnadene er for høye eller salgsinnsatsen er ineffektiv, vil nedstrømskostnadene spise seg bort ved forventede inntekter.

Eksempler på nedstrøms kostnader

I petroleumsindustrien inkluderer nedstrøms kostnader kostnader knyttet til rørledningsfordeling, raffinaderiprosesser og detaljhandel. Et farmasøytisk selskap kan pådra seg nedstrøms kostnader fra kliniske forsøk, markedsføringsmaterialer og distribusjon til helsetjenester. Produksjonsanlegg tar på seg nedstrøms kostnader ved å pakke sine produkter, sende disse produktene til grossister og forhandlere, og markedsføre disse produktene til potensielle kunder.