Hva er Service Marketing Mix?

Innholdsfortegnelse:

Anonim

Tjenester Marketing Mix refererer til kombinasjonen av markedsføringsaktiviteter som en organisasjon engasjerer seg i å markedsføre og selge immaterielle tjenester, i motsetning til håndgripelige produkter. I tillegg til de fire Ps av tradisjonell produktmarkedsføring - produkt, pris, plass og markedsføring - omfatter tjenestemarkedsblandingen de tre Ps av servicemarkedsføring - mennesker, prosess og fysisk bevis. Services Marketing Mix er også referert til som den utvidede markedsføringsblandingen.

De fire Ps

I sin seminal bok, "Basic Marketing: A Managerial Approach", introduserte E. Jerome McCarthy det fire Ps klassifikasjonssystemet som er hjørnesteinen i tradisjonell markedsføring. Produktet refererer til de materielle og immaterielle fordelene ved et produkt eller en tjeneste, og hvordan den møter kundenes behov. Pris refererer til hensiktsmessigheten av prisstrukturen til et produkt eller en tjeneste. Sted refererer til tilgjengeligheten til kunder av et produkt eller en tjeneste. Kampanjen refererer til innsats for å gjøre målgruppen oppmerksom på et produkt eller en tjeneste.

Mennesker

I motsetning til produkter som konsumeres uavhengig av enkeltpersoner som er ansvarlige for å skape dem, spiller folk en viktig rolle i forbruket av tjenester. Kundetilfredshet for forbruk av tjenester er basert på kvaliteten på samspillet med personell som leverer tjenesten. I tillegg til ferdigheter og kunnskap i forhold til levering av tjenester må tjenestepersonell også ha en evne til mellommenneskelig kommunikasjon.

Prosess

Prosess refererer til systemene en organisasjon implementerer for å legge til rette for levering av tjenester. Effektive og effektive prosesser gjør det mulig for tjenesteleverandører å forutse kundenes behov, identifisere og implementere hensiktsmessige løsninger, og svare på tilbakemeldinger fra kunder for å forbedre tjenesteleveransen. Serviceprosesser kan forbedre kundetilfredsheten, øke kundens oppbevaring og øke verdien av et tilbud.

Fysisk bevis

Fysisk bevis refererer til de materielle og immaterielle elementene som omfatter miljøet der tjenestene leveres. Materielle aspekter ved tjenesteytelsen er de fysiske elementene i servicemiljøet som påvirker kundenes meninger om den samlede tjenesten. For eksempel kan en ren og komfortabel restaurantinnredning forbedre kundenes oppfatninger av middagsopplevelsen. Immaterielle aspekter ved levering av tjenester - for eksempel omdømme og meninger fra andre kunder - er de uomgængelige elementene i servicemiljøet som påvirker kundens oppfatninger.

Sammenheng og tilpasningsevne

For å maksimere fordelene med tjenestemarkedsmiks, må bedrifter vurdere blandingskonsekvens og blande tilpasningsevne. Bland sammenheng betyr at hvert aspekt av markedsblandingen forsterker de andre. For eksempel er det ikke sannsynlig at et dyrt måltid på papirplater oppnår høy kundetilfredshet. Bland tilpasningsevne refererer til en virksomhets evne til å endre markedsmiks som følge av endringer i markedet eller serviceleverandemiljøet. For eksempel kan en leverandør av datastøttetjenester måtte senke sine priser for å konkurrere med nye aktører til markedet som tilbyr lignende tjenester til en lavere pris.