De tre modellene av samfunnsansvar

Innholdsfortegnelse:

Anonim

Det er vanskelig å savne samtalen i forretningsmediet om ansvar. Mens noen konsept for samfunnsansvar har eksistert siden 1950-tallet, har bedrifter sett både en utviklende samtale og en økende interesse for dette ledelsesområdet. I økende grad bruker bedrifter både store og små forpliktelser til samfunnsansvar for å markedsføre sine produkter. Å undersøke de tre dominerende modellene av samfunnsansvar er enveisledere og investorer kan sørge for ikke å gå glipp av denne viktige samtalen.

Grunnleggende

Bedriftssosialt ansvar er forpliktelsen et selskap har til samfunnet utenfor sine aksjonærer og ansatte. Faget er ikke uten kontrovers, med noen som hevder at selskaper ikke har noen rolle i samfunnsansvar, og andre hevder at de ikke kan unnslippe det. Bedriftsforsker Elizabeth Redman foreslo de tre modellene for samfunnsansvar som en måte å forstå denne ofte omdiskuterte samtalen på. Redman hevder i sitt arbeid med samfunnsansvar, publisert i Roosevelt Review, at diskusjonen ofte involverer en av tre konseptuelle modeller for samfunnsansvar: en konfliktmodell, en merverdimodell og en målemodellmodell.

Tradisjonell konfliktmodell

I den tradisjonelle konfliktmodellen for samfunnsansvar er sosiale verdier og fordeler sett på som i strid med aksjonærers fortjeneste. Under denne modellen vil selskaper som velger å utøve former for samfunnsansvar, sannsynligvis se tilleggskostnader for å gjøre det. Forutsetninger for denne konseptuelle modellen argumenterer generelt for at virksomheten er en avveksling mellom økonomiske og moralske verdier, og bedriftsledere vil uunngåelig bli tvunget til å bestemme mellom sitt sosiale og forpliktende ansvar eller deres forpliktelse til egenkapitalverdien.

Lagt verdi modell

En annen modell for å konseptualisere samfunnsansvar er å se sosiale og miljømessige forpliktelser som et middel til å øke profitten. Mens tilhengere av denne modellen har en tendens til å erkjenne at konflikter vedvarer i forretningsbeslutninger, tror de også at CSR-investeringer også er i stand til å generere nye inntekter. Denne modellen har en tendens til å fokusere på saker som verdien av CSR i å tiltrekke seg sosialt bevisste forbrukere, finne sosialt bevisste ansatte og håndtere risikoen for negativ press.

Flere målmodeller

Endelig gir en tredje modell for samfunnsansvar en rolle for sosiale verdier i bedriftsbeslutninger som ikke er knyttet til økonomiske verdier. Under denne modellen har selskapene mål utenfor aksjonærverdien, inkludert forbedring av fellesskapet uten hensyn til pengevinst. Ifølge Redman er denne modellen antatt å være relativt radikal, selv om noen bedriftsoffiserer har uttrykt støtte for det. Proponenter av denne modellen legger vekt på livskvalitet som grunnlag for økonomisk aktivitet.