Forskjellen mellom makro og mikro

Innholdsfortegnelse:

Anonim

Ordet "makro" stammer fra greske "makroer", som betyr stor, mens "mikro" stammer fra det greske ordet "mikros", som betyr lite. Makro og mikro, når de er prefiksert til andre ord, for eksempel mikroskop og makrokosm, angir deres betydning i forhold til skala eller funksjon. Selv om ordene har motsatte betydninger, er de ofte sammenkoblet på interessante måter.

Scale

Ordet "makrokosm", som betyr verden, kosmos eller univers, illustrerer makroens storskala. Mikrokosm betyr derimot en miniatyrmodell eller en verden i makrokosmen. Mennesker og samfunn blir noen ganger referert til som mikrokosmer fordi de er en del av makrokosmets større bilde. En landsby, for eksempel, kan bli sett på som et mikrokosmos av et land.

Mikroeksempler

Mikro er ofte prefixed til ord som beskriver hverdagens objekter og forklarer deres funksjoner. Mikroskop, et instrument som brukes til å forstørre små gjenstander og mikroprosessor, en liten komponent som utgjør de større delene av en datamaskinens deler, er typiske eksempler.

Makro Betydninger

Makro, i tråd med dens høyere konnotasjoner, refererer oftere til abstrakte prinsipper eller systemer. Makroøkonomi innebærer for eksempel å studere og analysere økonomiske systemer og generelle økonomiske trender i motsetning til mikroøkonomi, som fokuserer på økonomiens individuelle enheter, for eksempel et bestemt firma eller en bransje.

Forholdet mellom mikro og makro

Makro og mikro er nært forbundet fra et filosofisk synspunkt. Mystikere, for eksempel, tror at mennesker er en integrert og meningsfylt del av makrokosmen. Oppleve følelser av enhet med universet under meditasjon er et eksempel på dette. I litteraturen hjelper nær lesing av individuelle linjer i en tekst en leser til å forstå en boks sentrale mønster og få innsikt i sine overordnede temaer.