Strategisk ledelse og strategisk planlegging

Innholdsfortegnelse:

Anonim

For å lykkes må bedrifter ha en veldefinert strategi for å utnytte sine interne styrker og utnytte muligheter i markedet. De to vanlige metodene for å sette fast strategier er strategisk styring og strategisk planlegging. Disse to metodene er relaterte, men forskjellige; de kan føre til konflikt, men hvis de brukes riktig, kan de også jobbe sammen.

Strategisk ledelse

Strategisk ledelse er selskapets toppnivå styring av sine mål og mål. Strategisk ledelse gjennomføres vanligvis av toppledere som utvikler bestemte strategier for å forbedre bedriftens ytelse.Ifølge ledende bedriftslærer og professor i Harvard Business School, Michael E. Porter, er det tre generiske strategier som et firma kan ansette: kostnadsledelse, differensiering og markedssegmentering. Ledere utvikler strategier som for det meste passer inn i en av disse brede strategiene.

Strategisk planlegging

Strategisk planlegging er en annen prosess for å utvikle et firmas strategiske mål. I motsetning til strategisk styring, som genererer strategier fra toppen ned, fungerer strategisk planlegging fra bunnen av. I stedet for toppledere utvikler spesialiserte strategiske planleggere firmaets strategier innenfor det strategiske planleggingssystemet. I motsetning til strategisk styring, som bare omhandler strenge strategier, er strategisk planlegging brukt til å utvikle et bredt spekter av strategier, inkludert markedsstrategier, produktutviklingsstrategier og finansieringsstrategier. Avhengig av hvilken type strategi som planleggere utvikler, vil de jobbe med ulike medlemmer av organisasjonen. For eksempel, hvis de utvikler en markedsføringsstrategi, vil de konsultere folk i markedsavdelingen, men hvis de danner en ny produktutviklingsstrategi, vil de jobbe tett med forsknings- og utviklingsavdelingen.

Konflikt

Strategisk ledelse fokuserer på å gi strøm til toppledelsen. Strategisk planlegging begrenser imidlertid kraften til toppledere ved at de følger en plan som de kan påvirke, men ikke kan kontrollere. Ikke overraskende fører dette ofte til konflikt i et firma. Strategisk planlegging mislykkes ofte bare fordi toppledelsen ikke gir den tilstrekkelig støtte. Årsaken til dette, ifølge bedriftslærer Henry Mintzberg, er at strategisk planlegging ofte ikke støtter toppledelsen og strategiske ledelsesmål.

Løse konflikter

Selv om en fundamental konflikt kan oppstå mellom strategisk ledelse og strategisk planlegging, er det mulig å løse dette problemet. Ifølge Mintzberg bør strategiske planer støtte ledelsen. Hvis de gjør dette, vil ledere være tilbøyelige til å støtte strategiske planer. Strategiske planleggere bør derfor nøye vurdere hva toppledelsen ønsker å oppnå gjennom strategisk ledelse. Ved å inkorporere disse målene og involvere toppledelsen i strategisk planleggingsprosess, kan strategisk ledelse og strategisk planlegging fungere sammen.