Fire funksjoner i ledelse og lederstil

Innholdsfortegnelse:

Anonim

Det finnes mange forskjellige lederstiler for å styre et selskap og dets ansatte. En autokratisk leder forteller folk hva de skal gjøre og forventer at ansatte skal gjøre som pålagt, mens demokratiske ledere skaper et mer åpent miljø der ansatte er frie til å komme med forslag og dele ideer. Laissez-faire-ledelsen gjør det mulig for lederen å være mer hands-off og lar medarbeiderne ta sine egne beslutninger. Uansett hvilken type lederstil du bruker, har den fire primære funksjoner.

Planlegger

Planlegging er en funksjon av hvilken som helst ledelsesstil. Det krever at ledere ser frem til generelle virksomhetsmål og tar beslutninger basert på hva som skal oppnå disse målene. Ledere godtar ofte hvilke prosjekter eller oppgaver som skal utføres av ansatte. Planlegging innebærer også detaljer om bestemte oppgaver, for eksempel hvem som skal gjøre noe, hvordan de skal gjøre det og hvor lenge det forventes å ta. En god plan er viktig for effektivitet og suksess når man styrer ansatte eller prosjekter.

organisering

Organisering er en funksjon i ledelse der lederen begynner å synkronisere alle sine ressurser: mennesker, utstyr og penger. Disse ressursene er alle viktige for å fullføre en oppgave eller et prosjekt, og det er lederens rolle å sikre at alle tre blir brukt så effektivt som mulig. For eksempel har ledere med mindre budsjetter sannsynligvis mindre muligheter når det gjelder å leie utstyr for en oppgave eller få mindre ansatte på teamet til å jobbe med. Det er opp til lederen å organisere handlingene på et prosjekt eller oppgaver ved hjelp av tilgjengelige ressurser.

ledende

Ledende er en annen funksjon av ledelsesstil. Ulike ledere fører på forskjellige måter; ledelsesstilen er ofte tydeligere som en krybbe leder. Noen ledere gir retning, andre spør ansatte om sin oppfatning av hvordan man skal fortsette og ta beslutninger basert på tilbakemelding fra alle. Uavhengig av lederstil, innebærer ledende å dele oppgaver og delegere hvem som gjør hva. En god leder bruker positiv forsterkning for å gi ansatte mer selvtillit, noe som vanligvis forbedrer ytelsen.

kontrollere

Styring er en viktig funksjon av ledelsesstil og er forskjellig fra ledende i at kontrollerer innebærer at arbeidet utføres i henhold til den overordnede planen. Som leder må du nøye være oppmerksom på arbeidet som gjøres i forhold til det planlagte arbeidet, inkludert hvor lenge ting tar eller hvor mye penger ting koster. Hvis det faktiske arbeidet varierer betydelig i noe aspekt fra planen, er det opp til sjefen å tilpasse seg og avgjøre om noe må endres. Langsiktig problemer oppdages raskt hvis en leder kontrollerer effektivt og kan adresseres raskere enn senere.