Fordelene og ulemperne ved en markedsøkonomi

Innholdsfortegnelse:

Anonim

En markedsøkonomi er en hvor produksjon og distribusjon av varer og tjenester er ukontrollert, eller bare lett kontrollert av en statlig myndighet. Fri utveksling av varer og tjenester mellom privatpersoner eller grupper av enkeltpersoner fortjener stort sett uhindret, og priser og produksjonsnivåer overgår loven om tilbud og etterspørsel. Mens fordelene eller på annen måte av en markedsøkonomi, eller frimarkedet, ofte er avhengige av ideologi eller egeninteresse, er det klare fordeler og ulemper med et slikt økonomisk system.

divisjoner

En av de klare ulempene med en markedsøkonomi er sosial- og kapitalavdelingene skapt av det frie markedets åpne og konkurransedyktige karakter. Siden folk har store forskjeller og evner, har markedsøkonomien en tendens til å se en stadig økende konsentrasjon av rikdom i færre og færre hender. Det blir selvoppfyllende fordi jo mer rikdom noen har, desto lettere er det å skaffe seg enda mer privat rikdom, mens de uten å bli mer og mer ute av stand til å konkurrere med den tidligere gruppen.

effektivitet

Kanskje den klareste fordelen med markedsøkonomi er effektiviteten som kreves for å operere i et svært konkurransedyktig økonomisk miljø. Hvis noe ikke fungerer bra, er det ikke kjøpt, og det er ikke gjort fortjeneste. Det er derfor viktig å forbedre det eller avbryte det, da forbrukerne vil kjøpe en konkurrents bedre produkt eller overlegen tjeneste. Det kommersielle imperativet driver en ubarmhjertig søken etter forbedringer, forbedringer og effektivitet.

nisjer

I en markedsøkonomi trives entreprenørånden. Ettersom det er incitament til stor belønning for å oppfylle markedets behov, går mye menneskelig innsats mot å identifisere og møte disse behovene. Noen av disse behovene kan være ganske spesialiserte eller nisje og ikke tatt hensyn til i mer planlagte økonomier, for eksempel: produkter for venstrehåndede mennesker. Men i en markedsøkonomi vil disse behovene bli oppfylt, bare fordi en fortjeneste kan gjøres ved å møte etterspørselen.

effekter

En ulempe med en markedsøkonomi er at noen ganger avstrømningsvirkninger av profittøkende økonomisk aktivitet kan være skadelig for andre personer eller grupper. I en løst regulert markedsøkonomi kan det være bra eller lønnsomt for en person, bedrift eller gruppe av selskaper. Det kan ikke være bra for mange andre. For eksempel kan det være kostbart for en produsent å minimere de negative miljøeffektene av hans virksomhet. Hvis disse negative effektene ikke umiddelbart påvirker fortjenesten og det ikke er noen regulatorisk forpliktelse for å minimere dem, er det ikke noe incitament til å implementere dem.