Kjennetegn ved prosessvurdering

Innholdsfortegnelse:

Anonim

En måte for et nonprofit eller et offentlig organ å evaluere sine programmer er å se på resultatet: hvor mye programmet redusert fattigdom, matet de sultne eller helbredet de syke. En annen er å se på prosessen. Prosessevaluering identifiserer delene av et program som fungerte og problemene programmet opplevde. Selv et program med godt resultat kan ha feilprosesser.

Programmiljøet

Prosessevaluering ser på miljøet der programmet opereres. Anta at programmets formål er å undervise i innvandrere. Evalueringen ser på sminke av målpopulasjonen - rase, kjønn, alder, kultur og andre faktorer. Dette kan avsløre om programmet kan gjøre det bedre - eller verre - i et annet driftsmiljø. Hvis programmiljøet er unikt eller sjeldent, kan det hende at det ikke er mulig å duplisere vellykkede resultater.

Gir metriske verdier

For å evaluere en prosess, trenger en ideell måling. Hvor mange innvandrere deltok på leseferdighetsklasser, hvor mange hjemløse spiste i suppekjøkkenet, hvor mange eldre fikk gratis juridisk rådgivning. Evalueringer kan også se på mørkere beregninger, for eksempel hvor mange mennesker droppet ut. To programmer med identiske skuffende resultater kan se annerledes ut når du knuser tallene. Et narkotikabehandlingsprogram med høy utfallshastighet kan ha forskjellige problemer enn et program som aldri hadde mange mennesker til stede.

Virkelighetssjekk

Et program kan se bra ut på papir, men ikke så bra i den virkelige verden. Et av egenskapene til prosessevalueringer er at de måler forskjellen mellom planen og virkeligheten. Det kan inkludere om programmet gjorde det bedre enn forventet, om det møtte alle frister og forfallsdatoer, og om det hadde brukt de tilgjengelige ressursene. Hvis uventede problemer oppstod, identifiserer og evaluerer prosjektutvelgelsen dem, og hva endrer det ideelle for å takle problemene.

Interne operasjoner

Prosessevalueringer ser ofte på programmets interne operasjoner. For eksempel kan det spørre nonprofitpersonale og frivillige hva de tenkte på programmet, og om de ga det full støtte. Andre spørsmål å vurdere er om programpersonalet jobbet godt sammen og om alle involverte kommuniseres effektivt. Det er også verdt å vurdere om ikke-profittets ledelse hjalp eller hindret prosjektet. Hvis nøkkelaktører bryr seg om, si, hvem som får kreditt mer enn et vellykket resultat, som kan kreve prosjektets ytelse.

Anbefalt