Fordeler og ulemper ved elektronisk innkjøp

Innholdsfortegnelse:

Anonim

Feil ved innkjøp kan være både pinlig og kostbar, for eksempel den nylige feilen fra den franske togoperatøren SNCF. Til en kostnad på 15 milliarder euro kjøpte togfirmaet 2000 nye tog for bredt til de fleste togplattformer. E-anskaffelser kan forenkle innkjøp, spare penger og forbedre hele forsyningslinjen. Til tross for sine mange fordeler, kan e-innkjøp resultere i begrensninger og begrensede alternativer for kjøpere dersom ikke nærmet seg riktig. For selgere - spesielt SOHO-bedrifter med begrensede ressurser - kan det komme betydelige hindringer, for eksempel implementering av leverandørspesifikke programvare og compliance problemer.

Endre kulturen

Innkjøp har alltid vært en hands-on, person-til-person-oppgave, med kjøpere som dyrker relasjoner og over tid bygger en innflytelsessfære blant troverdige partnere.Å bryte inn i den sfæren kan være vanskelig for en ny leverandør, og bedriftskunder er vant til at eldre metoder er resistente mot forandring. Enda mer skremmende for kunden enn e-anskaffelsesteknologien er kulturen påkrevd. I regjeringssektoren er for eksempel innkjøpsansvarlige under press for å spare skattepenger implementert e-innkjøp, men de møter fortsatt motstand fra resten av organisasjonen. I ASEAN-regionen for eksempel, et mandat til å bruke e-anskaffelser for å kutte avfall og bedrageri, møtte generell motstand og et ubøyelig byråkrati.

Komme ombord

Heldigvis for små bedrifter med færre ressurser blir de tekniske og organisatoriske hindringene i e-anskaffelser enklere å overvinne, og gir små leverandører en mulighet til å få ny virksomhet. En to- eller tre-personers operasjon ville ha hatt store utfordringer som selger til store storeboksforhandlere tidligere, men enklere, skybaserte e-innkjøpsverktøy gjør det lettere å komme om bord, selv for mindre leverandører. Sky-systemene tillater mindre leverandører å unngå det noen ganger komplekse trinnet med å implementere et internt compliance system og i stedet gi en enkel nettbasert portal for å bryte inn i en stor kundes forsyningslinje.

Holde med trenden

Automatiseringen som er involvert i e-anskaffelse betyr ikke at person-til-person-kontakt er helt igjen av veikanten, og å selge et produkt til en stor klient vil alltid ta litt skumring. Men dagene til Rolodexes full av indekskort, tre-martini lunsjer, og å få fordel gjennom golfbanen utflukter er over. Tidligere og mer komplekse systemer holdt mange mindre bedrifter ute av løkken, men dagens skybaserte portaler slipper ut banen mot inkludering. Videre gjør flere bedrifter og myndigheter e-innkjøp et mandat i et forsøk på å dempe korrupsjon og graft, fremme effektivitet og spare penger.

Utplassering av B2B-utvekslinger

Ikke alle e-anskaffelser krever sofistikert programvare. En annen ny trend er B2B-utvekslingen, en online markedsplass som raskt tar stedet for det gammeldags salgssamtalen. Disse utvekslingene brukes ofte for kun et minimalt abonnementsavgift og er svært egnet for mindre bedrifter, slik at kjøpere og selgere både møter, foretar avtaler og noen ganger selv gjennomfører sikre økonomiske transaksjoner gjennom et tilhørende escrow-system. Enten de bruker en åpen B2B-utveksling eller et proprietært system av en enkelt stor kjøper, gir e-innkjøp mindre bedrifter uovertruffen tilgang til seter ved bordet.