Hva er interessentene i en bedrift?

Innholdsfortegnelse:

Anonim

Enhver person eller enhet som er interessert i en bestemt bedrift, kalles en interessent. De er påvirket av næringsvirksomheten, og de kan være en del av kjernebeslutningsgruppen. Interne og eksterne interessenter kan ha forskjellige interesser og prioriteringer, som muligens fører til interessekonflikter. For eksempel kan lederen av en bedrift ønsker å finne ut hvordan man får en høyning, mens kunden ønsker en lavere pris for tjenester. Hvis lederen får oppgangen, vil kunden sannsynligvis ikke få en lavere pris for tjenester.

Typer interessenter

Interne interessenter inkluderer eiere, ledere og arbeidstakere innenfor en organisasjon. Eksterne interessenter inkluderer selskapets kunder og leverandører. Samfunnet som organisasjonen gjør forretninger i, er også en interessent, ettersom bedriftens suksess eller fiasko har noen betydning for samfunnets generelle kultur og økonomi.

Alle interessenter har ikke like kraft, og ulike interessenter verdsetter forskjellige ting. For eksempel kan kundene til en frisørsalong verdsette vennlig personale, rimelige priser og god kvalitetskutt. Samtidig vurderer leverandøren ordinære ordrer og bedriftsvekst som ber om økende bestillingsstørrelse. Hver av disse interessentene kan ha direkte eller indirekte interesse i organisasjonen og i policy-making.

Innflytelse av interessenter

Hver type interessent påvirker selskapet på forskjellige måter og i ulike grad. Eierne har et stort uttrykk i måten selskapet fungerer på, og har en tendens til å trekke ut maksimal effektivitet og maksimere fortjenesten fra sine investeringer i selskapet. Kunder er også viktige interessenter i enhver organisasjon. Måten de ser på og tilfredsstillelsesnivået avgjør hvordan bedriften går, slik at eier og ledere sannsynligvis vil endre sin oppførsel basert på hva kunden ønsker. I en frisørsalong, hvis rosa hår blir trendy og kunder krever det, vil salongen sannsynligvis tilby tjenester og tilbud som imøtekommer denne etterspørselen.

Primær og sekundær interessenter

Primære interessenter er de viktigste menneskene til virksomheten, som har den sterkeste stemmen i måten selskapet driver. I små bedrifter er primære interessenter eiere, ansatte og kunder. Disse primære interessentene bestemmer selskapets retningslinjer og planer. I store bedrifter kan de primære interessentene stemme ut til styremedlemmene hvis de føler at styremedlemmene ikke klarer seg riktig.

I vårt frisørsaleksempel kan en kunde som er misfornøyd med et kutt, be om tilbakebetaling og et gratis kutt for å fikse det de ikke liker. For å holde kunden og sikre sin fremtidige virksomhet, vil selskapet trolig ta imot denne interessenten og gjøre det som trengs for å gjøre dem lykkelige.

Mindre innflytelsesrike interessenter blir referert til som sekundære interessenter. Dette kan inkludere større samfunn, media, regulatorer og foreninger. Mens de påvirker næringsvirksomheten, har de ikke så stor innflytelse som primære interessenter.

Interessenter interessenter

Ulike interessenter har ulike interesser i selskapet. Eiere vil ønske å maksimere fortjenesten deres og er interessert i hvor godt deres virksomhet fungerer. Ledere og arbeidstakere er interessert i lønnen deres og vil ha jobben til enhver pris. Långivere vil at bedriftene skal tilbakebetale lånene på tid og i sin helhet. Kunder ønsker at selskapet skal produsere produkter av høy kvalitet til rimelige priser. De vil også se etter god kundeservice før og etter salget. Samfunnet vil at selskapet skal være miljøvennlig.