Hva er rasjonell organisasjonsteori?

Innholdsfortegnelse:

Anonim

Selv om uttrykket "rasjonell organisasjonsteori" kan få noen til å tenke i form av organisasjonsstruktur eller design, refererer begrepet faktisk til et beslutningsramme. Den rasjonelle modellen sier at bedrifter er strukturer designet for å oppnå bestemte mål på logiske og forutsigbare måter. Både logikk og forutsigbarhet refererer til beslutningsprosessen. Ifølge Richard L. Daft, forfatter av "Organisasjonsteori og design", kan ingen forretninger stole utelukkende på den rasjonelle organisasjonsteorien for enhver beslutning, men støtterne tilbringer rasjonelle prosesser når det er mulig.

Egenskaper og vanlige vilkår

Bedriftsmål og en bestemt beslutningsprosess danner kjernen i den rasjonelle teorien. Mål leverer de kriteriene som er nødvendige for å finne en løsning eller bestemme seg for et best mulig handlingsmåte. Ved å gjøre rasjonelle beslutninger bruker enkeltpersoner analyser, fakta, diagrammer, arbeidsflyt, organisasjonsdiagrammer og vilkår som informasjon, effektivitet, optimalisering, implementering og design. Andre vilkår som er felles for rasjonell beslutningsprosesser er begrensninger, myndighet, regler, retningslinjer, jurisdiksjon, ytelse og samordning.

Rasjonal beslutningstaking

Rasjonal beslutningstaking følger alltid den samme logiske prosessen i samme rekkefølge. Beslutninger er avhengige av fakta og klare, objektive kriterier, og anser ikke faktorer som etiske bekymringer, moral eller motivasjon. For å ta en rasjonell beslutning, skissere mål og ønsket utfall, samle data og brainstorm for å utvikle en liste over alle mulige alternativer. Oppgi fordeler og ulemper ved hver enkelt, ta avgjørelsen og implementer den umiddelbart. Som et siste skritt, analyser resultatene.

Fordeler med rasjonell organisasjon

Hvert trinn i den rasjonelle organisasjonsmodellen har fordeler som til sammen skaper en enkel, strømlinjeformet og avklart beslutningsprosess. For eksempel kan du tydelig definere et problem eller en situasjon, og angi ønsket eller nødvendig utfall, gå langt for å løse et problem eller forbedre en situasjon. Brainstorming og grundig undersøkelse av opsjoner gir ikke bare en solid base for å ta en god beslutning, men kan også identifisere alternativer du ellers ikke har vurdert. Sammenligning av fordeler og ulemper ved hvert alternativ øker sjansene for at du velger den riktige løsningen.

Ulemper med en rasjonell modell

En av de største ulempene ved den rasjonelle modellen er at den ikke anser menneskene som arbeider i virksomheten. Ifølge Warren G. Bennis, en organisasjonskonsulent og forfatter, er den rasjonelle modellen som en "organisasjon uten folk." Manglende bekymring for etiske hensyn kan stave problemer for en bedrift. I tillegg kan identifisering og undersøkelse av alle mulige alternativer - spesielt for en komplisert beslutning - være tidkrevende og dyrt. Tiden det tar å arbeide gjennom beslutningstaking, kan også resultere i ubesvarte muligheter.

Anbefalt