Typer av produksjonsplanlegging

Innholdsfortegnelse:

Anonim

Produksjonsplanlegging innebærer planlegging, estimering og prognose av fremtidige krav til produkter. Dette tar hensyn til kundeordrer, produksjonskapasiteter og evner, prognoser for fremtidige trender og lagernivå. Når det er gjort, er det fem hovedtyper av produksjonsplanlegging: Job, Metode, Flow, Prosess og Masseproduksjon. Hver er basert på ulike prinsipper og forutsetninger. Hver har sine egne verdier og demeritter.

Jobbmetode

Under denne metoden håndteres den komplette oppgaven med å produsere et produkt enten av en enkelt arbeidstaker eller av en gruppe. Den type jobber som bruker denne metoden, kan være liten eller kompleks. Denne metoden er vanligvis innlemmet når kundespesifikasjoner er essensielle i produksjonen. Skreddere, kokker og frisører er alle eksempler på fagfolk som bruker jobbmetoden for produksjonsplanlegging. Småskalajobber er de som produksjonen er relativt lett, ettersom arbeideren har det nødvendige ferdighetssettet for jobben. Også relativt lite spesialisert utstyr er vanligvis nødvendig i slike oppgaver. På grunn av disse overvektene kan kundens spesifikke krav lett inkluderes når som helst i løpet av jobben. Komplekse jobber innebærer bruk av høyteknologi, noe som gjør prosjektstyring og ledelse avgjørende. Byggebransjer er for eksempel komplekse operasjoner som fremdeles bruker jobbmetoden for produksjonsplanlegging.

Batchmetode

Etter hvert som bedrifter vokser, og deres produksjonsvolumer vokser med dem, blir Batch-metoden for produksjonsplanlegging mer vanlig. Det krever arbeidsdeling i deler. For en del av arbeidet å fortsette er det viktig at forrige del blir fullført. Elektroniske deler som produserer bedrifter bruker batchmetoden. Batchmetoden krever spesialisering av arbeidskraft for hver divisjon.

Flowmetode

Denne metoden ligner batchmetoden. Her er målet å forbedre material- og arbeidsflyt, redusere arbeidskraft og lønnskostnader og fullføre arbeidet raskere. I motsetning til batchmetoden, hvor en batch er ferdig etter hverandre, går arbeidet i denne metoden som en strømning. Montering linjer som gjør fjernsyn vanligvis bruker denne metoden. Produktet er produsert av en rekke sammenkoblede operasjoner der materialet beveger seg ett trinn til det andre uten tidsforsinkelser og avbrudd.

Prosessmetode

Her produseres produktet ved bruk av en uniform og standardisert sekvens. Meget sofistikert maskiner er brukt her. Produksjonen er kontinuerlig.

Masseproduksjonsmetode

I denne metoden produseres varer ved bruk av standardiserte teknikker som balansert produksjon og produktmessig utforming.

Anbefalt