Forskjellen mellom en administrerende direktør og en styreleder

Innholdsfortegnelse:

Anonim

Når spørsmålet om hvem som er ansvarlig for et selskap oppstår, er svaret ikke alltid klart. Det er faktisk to hovedrolle i firmaet: konsernsjefen, som har ansvaret for å ta beslutninger om driften av selskapet, og styrets leder, som overvåker - og noen ganger overrules - konsernsjefens beslutninger. Noen bedrifter har også en øverste driftsansvarlig, som har en daglig lederroll for selskapet.

styreleder

Styreleder er leder av selskapets styre. I denne rollen er komiteens lederdefinisjon i det vesentlige noen som fungerer som senior representant for aksjonærer og er ansvarlig for å opprettholde sine interesser. I den reneste tolkningen av selskapets prinsipper er selskapets lønnsomhet det eneste interessene for aksjonærene. I praksis kan styret også forventes å skille mellom behovet for å maksimere fortjenesten på kort sikt, og behovet for å unngå tiltak som kan skade selskapets langsiktige stabilitet og dermed evne til å skape fortjeneste i fremtiden.

Konsernsjef

Konsernsjefens rolle er å være senior beslutningstaker. I de fleste tilfeller involverer det tilsyn med avdelingsledere - overruling dem der konsernsjefen føler seg nødvendig - mens man tar personlig ansvar for store strategibeslutninger som å identifisere og målrette publikum, endre markedsstrategier eller til og med overta andre selskaper.

Styreformann Vs. administrerende direktør

Konsernsjefen kan effektivt sies å være i drift og er vanligvis sett som den øverste personen i selskapet. Denne kraften og statusen kommer imidlertid fra hvordan konsernsjefens rolle utføres. Styremannen har overlegenhet til konsernsjefen. I tillegg til å ha rett til å overstyre konsernsjef i store saker, tar styreleder - sammen med resten av styret - beslutningen om å ansette eller brenne en konsernsjef. Den eksakte maktbalansen mellom en konsernsjef og en leder kan variere fra bedrift til selskap. For eksempel, i enkelte selskaper, er avdelingshoder automatisk medlemmer av styret; Konsernsjefen kan dermed utøve viss innflytelse på styrets sammensetning. Det er mulig for samme person å holde rollen som leder og administrerende direktør i et selskap. Det er et sterkt argument at dette fremmer en interessekonflikt og begrenser ansvarlighet, særlig i børsnoterte selskaper.

Cheif Operations Officer

De fleste selskaper har en egen rolle som sjefsjef, noen ganger kjent som president. Denne rollen innebærer å føre tilsyn med den daglige driften av selskapet. I en slik oppstilling vil konsernsjefen dermed bli igjen for å konsentrere seg om «stort bilde» og langsiktige problemer.

Anbefalt