Sammenligningen mellom vannkraft og atomkraft

Innholdsfortegnelse:

Anonim

Kjernekraft og vannkraft er vanlige metoder hvor store mengder elektrisitet genereres for bruk av forbrukere. Ifølge US Department of Energy i 2008 utgjorde kjernekraft omtrent 11 prosent av energien som ble generert i USA, mens vannkraft utgjorde 6 prosent. Begge er relativt rene og rimelige metoder for energiproduksjon, men hvis de brukes feil, kan begge skape miljøproblemer.

Historie

Vannkraft har blitt brukt i noen form, i over to årtusener. De gamle grekerne brukte først hjul drevet av vann for å knuse korn og korn. Det første moderne vannkraftverket trådte i drift i 1882 på Fox River i Appleton, Wisconsin. Kjernekraft er en mye nyere teknologi, med den første elektrisiteten generert av en atomreaktor i nærheten av Arco, Idaho, og den første fabrikken som kommer på nettet i 1954, i Obninsk, Russland.

Egenskaper

Vannkraft og atomkraft produserer elektrisitet gjennom spinding av turbiner. I vannkraft passerer vann gjennom turbiner i en dam; Disse turbiner dreier igjen en generator som produserer elektrisitet. I atomkraft, radioaktive stenger varmevann, som produserer damp; Denne dampen spinner turbiner, som som vannkraft, spinner en generator som produserer elektrisitet.

effekter

Vannkraft og atomkraft har gitt geografiske områder som ikke har lett tilgang til andre billige strømgenererende ressurser, som for eksempel kull og naturgass, for å produsere kraft. Den siste økningen i bekymring over klimaendringene har også ført til fornyet oppfordring til mer vannkraft og atomkraft, som begge produserer nesten ingen klimagassutslipp.

kostnader

Nukleær og vannkraft er relativt billig. Selv om kapitalkostnaden for byggeplantene for begge teknologier er relativt dyr, når de begynner å løpe, koster de lite å opprettholde, da uran, drivstoffet som driver de fleste kjernekraftverk, generelt er billig, og vann er alt annet enn gratis.

fordeler

Vannkraft har mange fordeler: det gir svært liten forurensning; det er rimelig; og plantene er energieffektive, krever lite vedlikehold og er lette å stoppe og starte. Foruten at det er billig, produserer kjernekraft liten luftforurensning eller drivhusgasser og kan være inneholdt i et lite rom.

ulempene

Kjerne- og vannkraft har noen betydelige ulemper, hovedsakelig på grunn av mulige miljøkonsekvenser. Mens atomkraft er generelt trygt - etter 50 år har det ikke vært en enkelt registrert død i USA som kan spores til atomkraft - avfallet som er produsert som biprodukt, er svært giftig og vanskelig å avhende. Mens vannkraft er ikke forurensende, kan damene som skal bygges for å skape det, ødelegge hele habitater av planter og dyr, hvis de ikke er plassert riktig.