Hva er lineær kommunikasjon?

Innholdsfortegnelse:

Anonim

En viktig kvalitet som skiller mennesker fra andre dyr, er den avanserte evne til å kommunisere og uttrykke tanker til hverandre ved å bruke verbalt språk og kroppsspråk. Forskere og psykologer har foreslått mange forskjellige modeller for å forstå hvordan kommunikasjon fungerer. I 1949 utviklet Claude Shannon og Warren Weaver en enveiskommunikasjonsteori kjent som den lineære kommunikasjonsmodellen.

Enveiskommunikasjon

Den lineære kommunikasjonsmodellen som er opprettet av Shannon og Weaver støtter og taler for begrepet enveiskommunikasjon. Modellen viser en kilde i den ene enden av spekteret som koder og sender informasjon. Den kodede meldingen reiser da gjennom et nøytralt medium til det kommer til tanken til den andre deltakeren, hvem mottar deretter meldingen. Modellen antyder at, til enhver tid under en samtale eller kommunikasjon mellom mennesker, bare en part uttrykker informasjonen fordi den andre parten bare absorberer informasjonen.

Rolle av sender

I den lineære kommunikasjonsmodellen er avsenderen kilden som gir informasjonen og koder for mening i støy, språk eller andre former for kommunikasjon. Som den eneste kilden som er ansvarlig for å gi informasjon for å bidra til kommunikasjonen, sender han den kodede informasjonen gjennom et medium og til mottakerens sinn. For eksempel, under en samtale, vil den lineære enveismodellen foreslå at bare personen som snakker til enhver tid, er ansvarlig for å sende informasjon. Videre antyder modellen at kildesendingsinformasjonen er den eneste kraftige beslutningsstyrken i kommunikasjonen, for bare gir han informasjon og koder det inn i en melding.

Roller av mottaker

Etter at kilden sender informasjonen gjennom mediet, indikerer modellen at den rammer hørerenes sinn. Under en kommunikasjon er lytteren derfor ansvarlig bare for å motta og absorbere informasjonen som sendes til ham av kilden. Mottakeren dekoder da meldingen ved å legge til mening på støy eller ord som sendes av kilden. I den lineære modellen er mottakeren av en samtale - som lytter til den andre personen, snakkes - relativt maktløs, for han er bare ansvarlig for å absorbere og dekode informasjonen som sendes.

problemer

Mange forskere og psykologer har utfordret den lineære kommunikasjonsteorien fordi modellen ikke tar hensyn til samtidig interaksjon og transaksjonell tilbakemelding. Enveislinjemodellen antyder at når som helst sender en person utelukkende informasjon mens den andre parten utelukkende mottar informasjon. Mange andre kommunikasjonsmodeller påpeker imidlertid at kommunikasjon og samtaler ofte medfører at begge parter sender og mottar informasjon samtidig. Transaksjonelle og interaktive kommunikasjonsmodeller beskriver begge parter, når som helst en samtale, som aktive deltakere i å sende og motta informasjon til hverandre. For eksempel, når en person forteller en historie til en venn, er vennen ikke bare en passiv lytter, men i stedet bidrar hele tiden til samtalen ved å tolke betydningen av historien og ved å sende informasjon tilbake til taleren gjennom kroppsspråk. Ved å sende høyttalermeldingene gjennom kroppsspråk, justerer høyttaleren sin tone og hans ord for å imøtekomme lytterens meldinger.