Typer monopol i økonomi

Innholdsfortegnelse:

Anonim

Selv om du kan knytte monopol med enorme, ulovlige enheter som dominerer noe av økonomien, vil du sannsynligvis samhandle med ulike typer monopoler hver dag. Et monopol er ikke alltid ulovlig, og faktisk kan enkelte bedrifter og organisasjoner effektivt tilby tjenester når de er de eneste som gjør det.

Naturmonopol

Et naturlig monopol eksisterer når en rekke faktorer gjør konkurransen uhåndterlig, økonomisk umulig eller umulig. Mange lokale telefonoperatører har et naturlig monopol på et bestemt område, da den omfattende infrastrukturen som er nødvendig for å støtte kablet telefontjeneste, er for dyrt for nye konkurrenter. I tillegg vil den nye infrastrukturen kreve ekstra telefonpoler og annet stygt utstyr som lokale regulatorer ikke vil tillate. Som et resultat av dette opprettholder det eksisterende lokale telefonselskapet et naturlig monopol i sitt tjenesteområde, med nye konkurrenter som vanligvis leier tid på selskapets nettverk for å videreselge til kunder. Lignende naturlige monopoler eksisterer i lokale elektriske tjenester og kabelleverandører, men regjeringer regulerer ofte naturlige monopoler for å sikre god praksis og prising for kunder.

Geografiske monopol

Når bare en bedrift tilbyr produkter eller tjenester til et lokalt område, er virksomheten et geografisk monopol. Vanligvis oppstår geografiske monopoler fordi kunden er ikke stor nok til å støtte konkurransen. Landlige områder og svært små byer kan ha bare en bensinstasjon eller matbutikk, for eksempel fordi befolkningen er for liten til å støtte mer enn en av disse butikkene. Konkurrenter opptrer noen ganger i disse områdene, men en av de konkurrerende bedriftene lukkes vanligvis og gjenoppretter det geografiske monopolet.

Teknologiske monopol

En bedrift som først markedsfører et produkt eller en tjeneste kan få patent eller opphavsrett. Den juridiske beskyttelsen gjør virksomheten til et teknologisk monopol. For eksempel ville et elektronikkfirma ha et teknologisk monopol hvis det patenterer et nytt produkt, og konkurrenter hindres fra å tilby det samme produktet til forskjellige prispunkter. På samme måte er produkter med spesifikke og svært nøyaktige komponenter, som elektronikk og legemidler, gjenstand for teknologiske monopol, fordi konkurrenter ikke kan skape et funksjonelt konkurrerende produkt uten å bryte opp det opprinnelige selskapets patent. I mange tilfeller kan konkurrenter produsere off-brand eller knock-off produkter med lignende komponenter som ikke leverer samme kvalitet eller effekter som originalen.

Regjeringer er nesten alltid monopol

Regjeringen må eksistere som monopol på nødvendighet, da bestanddeler ikke kan følge reglene for to samtidige styrende organer. Enkelte regjeringer går så langt som å gi butikker og andre tjenester under tett kontrollerte monopoler, som offentlige kjøpesalg og nasjonale helseprogrammer. I USA omfatter statlige monopoler lokal- og nasjonalparker, politi, brannvesen, kommunalt vann og avløpsvann, offentlige ID-utstedere og velgerregistreringstjenester. Selv om to regjeringer kan utøve regjering over et territorium på samme tid, som det er typisk i tider med konflikt eller overgang, kan bestanddeler ikke overholde reglene i to separate regjeringer for en lengre periode.