Fordeler og ulemper med rangeringskalaer

Innholdsfortegnelse:

Anonim

En rangeringskala er et spørreskjemaverktøy som måler folks preferanser ved å be dem om å rangere sine synspunkter på en liste over relaterte elementer. Å bruke disse skalaene kan hjelpe virksomheten din å etablere hva som betyr noe og hva som ikke betyr noe for eksterne eller interne interessenter. Du kan bruke rangeringskala spørsmål for å evaluere kundetilfredshet eller for å vurdere måter å motivere dine ansatte, for eksempel. Rangeringskalaer kan være en kilde til nyttig informasjon, men de har noen ulemper.

Rangeringskalaoversikt

Bedrifter bruker vanligvis rangeringskala når de ønsker å etablere preferanser eller nivåer av betydning i en gruppe gjenstander. En respondent som fullfører en skala med fem elementer, for eksempel, vil tilordne et tall 1 til 5 til hver enkelt. Vanligvis går nummer 1 til det elementet som er viktigst for respondenten; tallet 5 går til det som er minst viktig. I noen tilfeller tvinger ikke skalaer respondentene til å rangere alle elementer, og spør dem om å velge de tre beste av de fem, for eksempel. Nettundersøkelser kan fjerne behovet for å taste inn tall, slik at respondentene kan dra og slippe elementer i rekkefølge.

Fordeler med rangeringskalaer

Rangeringskala gir deg et innblikk i hva som betyr noe for dine respondenter. Hvert svar på et element har en individuell verdi, noe som gir resultater som du enkelt kan gjennomsnittlig og rangere numerisk. Dette kan være et verdifullt forretningsverktøy, da det gir en statistisk oversikt over målgruppens preferanser basert på hva du trenger å vite. Hvis du gjør forretningsbeslutninger og har ulike alternativer å velge mellom, kan data fra en rangeringskala gi deg et klarere innblikk i hvordan du tilfredsstiller publikum basert på hva som er viktig for dem.

Ulemper med rangeringskalaer

Rangeringskalaer kan ikke fortelle deg hvorfor noe er viktig eller ubetydelig for respondentene. De adresserer elementer i forhold til hverandre i stedet for enkeltvis, og de kan ikke gi helt nøyaktige resultater. Respondenter kan ikke gi samme karakter til to ting, selv om de er like viktige for dem. Det er ingen måte å måle hvor mye av avstand det er mellom nivåer av betydning for hver vurdering, selv om dette kan være variabelt. Undersøkelsesresultater kan lide av "order bias", der respondentene rangerer det første settet av elementer mer positivt enn de senere. Dette kan også være et problem hvis du ber respondentene å rangere for mange elementer samtidig, fordi de kan miste fokus.

Bruke vurdering som et alternativ til rangering

Vurderingskalaer er det vanligste alternativet til rangeringskalaer. De samler også informasjon om respondentens preferanser og meninger, men deres design er litt annerledes. Dette alternativet ber respondentene å bruke en skala for å rangere elementer individuelt i stedet for å rangere dem i en gruppe. For eksempel kan en Likert-skala gjøre en uttalelse og be respondentene om å vise sin avtale med den ved å rangere den fra 1 til 5. Dette alternativet tillater respondentene å gi samme vurdering til mer enn ett element hvis de ønsker det.