Begrensninger og fordeler ved lineær programmering

Innholdsfortegnelse:

Anonim

Bedrifter trenger å få mest mulig ut av det de har når det gjelder ressurser som materialer, arbeidskraft og penger. De må også velge hvordan de skal bruke sin tid og innsats for å maksimere avkastningen på investeringen. Disse problemene kan virke enkle, men det er ofte mange variabler å vurdere. Linjær programmering (LP) hjelper bedrifter å optimalisere komplekse operasjoner ved å skildre ulike løsninger på en forenklet måte. Som bedriftseier er det viktig at du kjenner fordelene ved lineær programmering samt ulempene.

Lineær programmering i aksjon

Lineær programmering er mye brukt i ledelse og forskning vitenskap så vel som i virksomheten. Organisasjoner bruker denne metoden for å effektivisere sin virksomhet for å redusere kostnadene og maksimere fortjenesten. Deres mål er å oppnå best mulig utfall. For eksempel kan et produksjonsfirma bruke lineær programmering for å identifisere måter å minimere produksjons- og lagerkostnader uten å ofre produktkvalitet.

Vurder en sykkelprodusent som produserer terrengsykler og gatesykler, som hver genererer et annet profittnivå. Produsenten vil gjerne vite hvor mange sykler i hver kategori som skal produseres for å maksimere fortjenesten, gitt at virksomheten kan selge hele produksjonen.

To forskjellige lag produserer terrengsykkelene og gatesyklene for hånd, hver med produksjonsbegrensninger i forhold til hvor mange sykler den kan produsere per dag. Syklene må også gå gjennom en maskinbehandlingsprosess som har en begrenset behandlingskapasitet. Virksomheten kan bruke lineær programmeringsteknikk for å løse denne typen problem.

Som alt annet, er denne metoden ikke perfekt. Før du implementerer det, må du sørge for at du har god forståelse for fordelene og ulempene ved lineær programmering.

Begrensning: Forutsatt Linearitet

Den lineære programmeringsmetoden er basert på en antagelse om at verden er lineær. I den virkelige verden er dette ikke alltid tilfelle. Det er visse måter å blande innspillene på som en lineær programmeringsmetode ikke tillater.

For eksempel kan sykkelprodusenten finne ut at hvis det bestiller materialer for de to typer sykler fra samme leverandør, kan det kutte kostnader. Denne effekten kan ikke innlemmes i en lineær programmeringsmodell. Lineære modeller tar heller ikke hensyn til visse faktorer, som for eksempel økt produksjonseffektivitet når produksjonsnivået stiger.

Begrensning: Fraksjonelle verdier

Den lineære programmeringsmodellen forutsetter at innganger og utganger kan være fraksjonelle. Dette er ikke alltid tilfelle i den virkelige verden. For eksempel, hvis en bedrift prøver å finne ut hvor mange personer den skal ha på staben i løpet av de travle åpningstidene, kan dette ikke være en brøkdel.

På samme måte, hvis en taxivirksomhet prøver å bestemme hvor mange biler den skal kjøpe, kan dette heller ikke være en brøkdel. Hvis selv en variabel involvert må være i heltallsform, er lineær programmering ikke en egnet teknikk.

Fordeler med lineær programmering

Selv om lineær programmering har flere ulemper, er det en allsidig teknikk som kan brukes til å representere en rekke virkelige situasjoner. En av de viktigste fordelene med lineær programmering er at bedrifter kan bruke teknikken til å løse problemer som involverer flere variabler og begrensninger. Bruken av datamaskiner har gjort denne teknikken enklere å anvende.

Denne metoden kan hjelpe bedrifter med å forenkle driften slik at de kan bli mer ferdige på kortere tid og lavere kostnader. Videre tillater det bedre beslutningsprosesser i en rekke situasjoner. For eksempel kan bedrifter bruke det til å analysere økonomiske eller industrielle problemer, identifisere løsninger og foreta justeringer basert på resultatene.

Hvis du er klar over lineære programmeringsfordeler og ulemper, vet du hvordan du best kan bruke denne metoden for å oppnå ønsket resultat. Vurder begrensningene og avgjøre om det passer for din spesielle situasjon eller ikke.