Hva er Backdoor Kjøpe og selge?

Innholdsfortegnelse:

Anonim

"Backdoor" kjøp og salg refererer til et arrangement mellom en leverandør og en kunde som omgår kundens normale innkjøpsregler. Metaforisk talt handler leverandøren gjennom "bakdøren" i stedet for på forsiden av butikken, hvor legitim virksomhet blir gjort. Backdoor-avtaler er problematiske fra et etisk synspunkt, og i noen tilfeller kan det til og med være ulovlig.

Komme rundt i budprosessen

Backdoor-kjøp er mest vanlig i situasjoner der organisasjoner skal få tilbud fra flere potensielle leverandører før de inngår en avtale. En leverandør kan komme inn gjennom bakdøren ved å bygge et forhold med ledere i organisasjonen, hvem vil da lede sine innkjøpsagenter til å bestille fra denne leverandøren. Eller en leverandør kan tilby tilbakebetalinger til en innkjøpsagent, og betaler ham under bordet for å velge denne leverandøren. Når det er et bakdørarrangement på plass, kan selskapet fortsatt legge bud fra andre leverandører, men siden den endelige innkjøpsbeslutningen allerede er gjort, gjør den det bare for skygges skyld.

Etiske og juridiske problemer

Organisasjoner legger ikke inn kjøpsregler bare for å komplisere ting. De ønsker å få mest mulig verdi for pengene sine, og ting som konkurranse-budgivningskrav er designet for å gjøre det mer sannsynlig. Personer i organisasjonen som kutter bakdørsavtaler kan godt skade deres selskaps konkurranseevne. I situasjoner hvor innkjøpsregler er faktisk lovlige krav, som det ofte er tilfelle med statlige organer, kan tilbakebetaksavtaler være ulovlig.