Definisjon av lisensiering og franchising

Innholdsfortegnelse:

Anonim

Hvis du ønsker å utvide virksomheten din, er lisensiering og franchising to muligheter å vurdere. En lar deg kopiere virksomheten på et annet sted, og den andre tillater folk å distribuere produktene dine mot et gebyr. Selv om de gir forskjellige måter å utvide virksomheten din på, utsetter du produkter eller tjenester for et bredere marked og har potensial til å gi mer inntekter for deg. Begge kommer også med downfalls som bør veies før de inngår en lisensavtale eller franchiseavtale.

Hva er lisensiering og franchising?

Lisensiering og franchising kan gjøres både som bedriftseier og som noen som ønsker å gå inn i et bestemt marked. Hvis du er bedriftseier, vil du kanskje lisensiere bruken av merkevaren eller produktene til en annen bedrift for å få mer eksponering for din bedrift og tjene penger på siden. Hvis du velger å tillate franchising av firmaet ditt, kan du utvide virksomheten din på steder som du ellers ikke kan nå.

Lisensiering. Lisensiering av et produkt betyr at du tillater noen andre å bruke din immaterielle eiendom, logo eller design i bytte mot gebyrer. Disse gebyrene kan inneholde en engangsbeløp, løpende royalties eller en prosentandel av lisensinnehaverens salg. Du er fortsatt assosiert med produktet og har litt kontroll over hvordan den brukes. For eksempel kan du lisensiere en T-skjorteprodusent for å bruke din logo og merkevarebygging bare for sommeren din i bestemte måneder av året. T-skjorteprodusenten lisensierer ditt navn og logo og godtar vilkårene dine for å hjelpe dem med å selge sine egne produkter.

Bedrifter strever etter å skape merkevarer, tegn og kjendiser de kan lisensiere til andre bedrifter.Lisensiering hjelper dem med å øke sin markedsandel, driver forbrukerpreferanse og lojalitet for sine artister og merkevarer, maksimerer eksponeringen og øker salgsinntektene. Lisensiering gir kanalen til å gjøre det uten å komme inn i bedrifter som er utenfor kjerneoperasjonen. For eksempel, Hannah Montana er en karakter / entertainer, ikke et gratulasjonskort utgiver eller klær forhandler. Men selskaper som Walmart er, og vil derfor inngå lisensiering avtaler for å selge varer med det tegnet på dem.

Når en bedrift inngår en lisensavtale for å bruke kjendiser, kjente tegn eller eiendom, blir de lisensierer. En lisensavtale er strukturert for å fastsette vilkår og gebyrer som tillater bruk av navn og bilder på produkter. Bruk av bilder av TV-tegn, som Hannah Montana eller Simpsons, eller kjendiser som Jonas Brothers, for å selge produkter krever en lisens. En datamaskinprodusent kan få en lisens fra Microsoft for å inkludere selskapets programvare med sine produkter, og dermed bli lisensgiver.

Franchising. Franchising er en type lisensiering som går utover bruk av et bestemt produkt eller merkevarebygging og omfatter forretningsmodellen din. Franchising tillater en annen bedrift å replikere hele firmaet og forretningsmodellen i bytte mot gebyrer. Disse avgifter inkluderer vanligvis et flatt beløp for å bli med i franchisen, sammen med løpende royalties og andre avgifter, inkludert de for markedsføring eller innkjøp av forsyninger og produkter gjennom franchisegiveren. Vanligvis gjøres franchising av eksisterende bedrifter med vellykkede forretningsmodeller som ønsker å utvide sine markeder. Noen eksempler på vellykkede bedrifter som regelmessig utvider med franchising inkluderer Jersey Mike, Yogurtland og Johnny Rockets.

Ved å åpne en franchise, får en bedriftseier umiddelbar merkevare og navnegjenkjenning, ansattstrening og reklame- og markedsføringsstøtte. Som et resultat står franchisetakere ofte bedre for å bli lønnsomme, og øker oddsen for virksomhetsoverlevelse. Store bedrifter er ofte både franchisegiver og lisensinnehaver. For eksempel er McDonalds en franchisegiver som selger franchise rettigheter til kvalifiserte personer for å åpne McDonalds restauranter. McDonald's er ofte rettighetshaver for å få bruksrettigheter til bilder og tegn fra trefffilmer eller TV-programmer, for eksempel Spiderman og SpongeBob SquarePants.

Lisensiering og Franchising Fordeler

Både lisensiering og franchising gir deg mulighet til å øke inntekten gjennom flere inntektsstrømmer til relativt lite kostnad for deg. Faktisk, begge har andre som markedsfører produktet eller tjenesten for deg, og du tjener penger mens de gjør det. Dette gjør at du kan gå inn i andre markeder og få eksponering som du ellers ikke får.

Lisensiering er en god måte å gå hvis du har et etablert, gjenkjennbart merke og ikke vil åpne flere - eller noen - butikker. Med lisensiering kan du utvide ditt merke uten å investere i nye steder eller distribusjonskanaler. Du kan lisensiere til flere brukere i flere bransjer og tjene bruksavgifter, inntekter og royalties fra dem alle. Den beste delen er at det vanligvis ikke er noen markedsføring eller distribusjonskostnader for deg. Dette er en kostnadseffektiv måte å øke merkevaren på med liten tid og økonomisk investering.

Andre fordeler knyttet til lisensiering inkluderer:

  • Brand styrke. Når du lisenser til andre anerkjente bedrifter som samsvarer med merkevaren din, styrker du merkevaremeldingen og stillingen. Det øker også bevisstheten om merkevaren din, og øker dens verdi.

  • Nye kunder. Partnering med bedrifter i andre bransjer kan bety mange nye, langsiktige kunder for deg. Dette er mennesker som kanskje aldri har vært utsatt for produktet ditt før.

  • Mangfold av markeder. Med lisensiering kan du utforske en rekke markeder som du kanskje ikke har vurdert. Det er en god måte å gjøre kundeforskning for å se hva som fungerer og å bli kreativ med typen selskaper som vil lisensiere ditt merke.

Hvis du ønsker å utvide din fysiske tilstedeværelse, er det mange fordeler med franchising. En franchise gir deg mulighet til å utvide virksomheten din og merkevaren din uten å investere ressurser eller penger til å åpne en ny butikk. Med franchise investerer franchisetakeren ressursene for å åpne en ny plassering, men du beholder kontroll over hvordan butikken opererer. Som franchisegiver gir du løpende støtte og deltar i merkevarebygging, markedsføring og opplæring. Dette tillater deg å beskytte merkevaren og kvaliteten på produktet ditt.

Andre fordeler forbundet med franchising inkluderer:

  • Risikotildeling. Franchisetaker antar risikoen forbundet med å åpne og drive en butikk i stedet for at byrden er på deg.

  • Eieroppmerksomhet. Mens en ansatt i firmaet ditt kan brenne ut eller være umotivert, vil en franchisetaker som kjøper og driver sin egen virksomhet, se at den lykkes. En vellykket franchise betyr mer inntekt og merkeloyalitet for deg.

  • Volumrabatter. Når du kjøper varer i bulk, får du vanligvis dem til en bedre pris. Med en franchisevirksomhet trenger du de samme elementene for alle å skape ensartethet, så leverandører kan tilby volumrabatter eller rabatter.

Hva er lisensiering og franchisingavtaler?

Hvis du bestemmer deg for at lisensiering og franchising passer for deg og din bedrift, vil du inngå en formell avtale for den ene eller den andre. Både lisensiering og franchiseavtaler er lovlige kontraktsforpliktelser. Men franchisene styres av føderal verdipapirlov, som legger til et annet lag med beskyttelse og regulering som må følges av alle involverte parter.

Lisensavtaler er kontraktsrettigheter for et annet selskap å bruke din immaterielle rettighet, og kan være eksklusiv eller eksklusiv. En ikke-eksklusiv lisens tillater deg å inngå lisensavtaler med flere parter, selv om de er konkurrenter. En eksklusiv lisens gir rettighetshaveren engang bruk av merkevaren eller produktet, eller retten til eksklusiv bruk i et definert marked. Du vil bli betalt mer av rettighetshaveren for en eksklusiv lisensavtale.

Det du ikke ønsker å gjøre er å inngå en lisensavtale med noen i samme bransje som deg, siden du vil da skape din egen konkurranse. I stedet er det best å lisensiere til noen som er i en annen bransje helt. Hvis du allerede produserer T-skjorter, vil du ikke lisensen din logo til en annen T-skjorte produsent. Men hvis et spa ønsker å lage T-skjorter med logoen din for å selge i sin gavebutikk, kan det være et levedyktig alternativ. Lisensavtaler har generelt færre krav enn en franchise og er lettere å fullføre.

Franchiseavtaler kan være mer kompliserte siden de er mer regulert enn lisensavtaler. Vanligvis med en franchiseavtale gir du ditt firmanavn, produkter og tjenester, og et helt proprietært operasjonssystem til en franchisetaker. Det inkluderer trening, kvalitetskontroll, markedsføringsstrategi og driftsstøtte. Det inkluderer også utseendet på den fysiske butikken. Franchisetageren er da ansvarlig for daglig ledelse av stedet, som regnes som en uavhengig eid virksomhet, selv om den er en del av et større franchisesystem.

Franchiseavtaler er generelt eksklusive til et område slik at franchisetakere ikke konkurrerer med en annen. Det utelukker ikke at to franchiserer åpnes i samme by, nødvendigvis, men avstanden må være stor nok til å støtte to av de samme butikkene. Fordi en franchisetaker er ansvarlig for å få inntekt og betale royalties til franchisegiveren, vil han sikre at han har nok markedsandel for å gjøre investeringen sin verdt.

Lisens- og franchiseavtaler bør ikke inngås lett. Tross alt, din merkevare og omdømme er på linjen. Pass på at du samarbeider med folk som virkelig forstår merkevaren din og dens verdi, og hvem vil gjøre det som trengs for å hjelpe bedriften din til å lykkes. Sørg for at vilkårene i avtalen din er rettferdige og gunstige for deg, og hjelpe deg med å oppnå dine endelige forretningsmål og mål.

Nedfaller av lisensiering og franchising

Til tross for mange mulige fordeler, gir ikke lisensiering og franchising mening for hver bedrift. Det er noen downfalls av lisensiering og franchising som også må vurderes. Den største nedgangen til lisensiering er at du mister mye kontroll. Mens du kan inngå avtaler om bestemte ting, kan du ikke kontrollere hvordan virksomheten du gir lisensen til, fungerer, og du kan ikke gi den type tilsyn du vil ha med en franchiseavtale. Siden varemerket er på spill, må du sørge for at du kun lisenser til anerkjente og pålitelige selskaper.

Franchising har sine egne downfalls også. Mens du beholder mye kontroll over forretningsmodellen og driften av en franchise, gir du kontroll over daglige avgjørelser. De er laget av franchisetageren på dine vegne. Hvis franchisetageren gjør dårlige forretningsmessige beslutninger eller har ineffektivt personale, kan det negativt påvirke omdømmet til hele virksomheten din. En annen nedgang i franchising er at du bare tjener en prosentandel av hva du kan gjøre hvis du åpnet din egen butikk. Franchisetageren er kontrahert for kun å dele med deg en viss sum av brutto fortjeneste eller omsetning. Selv om dette fortsatt kan være fornuftig hvis du ikke har hovedstaden til å investere i din egen butikk, er det noe å vurdere.

Hvis du ønsker å utvide virksomheten eller merkevaren din, er det mange alternativer. Arbeid med fagfolk som spesialiserer seg på dette området for å hjelpe deg med å finne ut hva som gir mest mening for deg og din virksomhet. De kan hjelpe deg med å velge det beste alternativet og sikre at lisens- eller franchiseavtalen din er lovlig.