Hvordan beregne materialprisvariasjon

Innholdsfortegnelse:

Anonim

Etter at en regnskapsperiode er avsluttet vurderer ledere driftsresultatene og sammenligner dem med budsjetterte prognoser. Bedrifter som lager produkter, analyserer vanligvis den faktiske prisen de betalte for råvarer i forhold til hva de forventet å betale. Denne sammenligningen er referert til som a materiell prisvariasjon.

Beregne variansen

For å beregne materialprisvariasjon trekker du den faktiske prisen per materialmengde fra den budsjetterte prisen per materialmengde og multipliserer med den faktiske mengden direkte materiale som brukes.

For eksempel, si at et klesfirma brukte 1000 meter av stoff i løpet av måneden. Den budsjetterte prisen for stoffet var $5 et verksted, og den faktiske prisen var $3 en hage. Materialprisvariasjonen er $ 2 - $ 5 budsjettert minus $ 3 faktisk - multiplisert med 1000 meter, for en prisvariasjon av $2,000.

Fordi den faktiske prisen var mindre enn den budsjetterte prisen i dette eksemplet, antas variansen å være gunstig. Hadde den faktiske prisen per enhet oversteget den budsjetterte prisen, vil variansen resultere i et negativt tall, og variansen ville være ugunstig.

Analysere variansen

Materialprisberegningsberegningen forteller ledere hvor mye penger som ble brukt eller lagret, men det forteller dem ikke hvorfor variansen skjedde. En vanlig grunn til ugunstige prisavvik er a prisendring fra leverandøren. Bedrifter prøver vanligvis å låse i en standardpris per enhet for råvarer, men noen ganger øker prisene på prisene inflasjon, a mangel eller økende virksomhetsutgifter. Hvis det ikke var nok forsyning Tilgjengelig av de nødvendige råmaterialene, kan det ha vært tvunget til å kjøpe en dyrere alternativ. Hvis selskapet kjøpte en mindre mengde av råvarer, kan de ikke ha kvalifisert for gunstige bulkpriser.

Hvis selskapet kan forhandle a avtale eller a rabatt, kan en gunstig prisvariasjon forekomme. Gunstige prisavvik kan også skje dersom innkjøpsagenten kjøper en billigere materiale alternativ. Selv om variansen er kalt gunstig, kan denne typen prisvariasjon ha a negativ effekt på selskapet. Hvis prisen er lavere fordi råmaterialets kvalitet er lavere, kan det ta mer materiale enn vanlig å konstruere produktet på riktig måte. Derfor undersøker ledere ofte materialvariasjoner når de oppdager en materiell prisvariasjon.