Ulike typer forretningsplaner

Innholdsfortegnelse:

Anonim

En forretningsplan er en viktig del av enhver vellykket bedrift. Du vil ikke at din bedrift skal fungere som en kylling som løper rundt med hodet kuttet av. Du kan ved et uhell snuble inn i suksess, men bedrifter uten en solid plan brenner ofte ut raskt eller ikke klarer å få fortjeneste i det lange løp. Suksess er ikke en ulykke - den er beregnet.

Enten du er i begynnelsen av reisen som gründer (hei, modige oppstartseiere) eller utvide en langvarig forsøk, vil du sannsynligvis bruke en av to forretningsplaner: en lean plan eller en tradisjonell plan. Hvilke av de ulike forretningsplanene du bruker, er avhengig av mål og målgruppe.

Hva er inne i tradisjonelle forretningsmodellmodeller?

Selv om det er noen typer forretningsplaner, inneholder de fleste av de samme standardavsnittene. Noen ganger er forretningsplanen litt lettere (som i en lean plan), og noen ganger er det dusinvis av sider lenge (som i en standardplan). Ifølge Small Business Administration vil du inkludere alt i din forretningsplan og det meste av følgende i en lean forretningsplan.

  • Kortfattet sammendrag: Det er her du snakker om det grunnleggende i ditt firma og dets vei til suksess. Namedrop ditt ledelsesteam, dine ansatte og hvor du befinner deg. Hvis du presenterer denne forretningsplanen for investorer, inkluderer du din økonomiske informasjon og vekstplaner her.

  • Foretaksbeskrivelse: I denne delen får du litt mer detaljert informasjon om din bedrift. I stedet for å snakke om teamet ditt, vil du berøre demografien din, forbrukerne du har eller planlegger å oppsøke og nisjen din bedrift betjener. Hvis du fyller et hull i markedet, er her hvor du kommer til å skryte. Fra det perfekte stedet til ekspertgruppemedlemmene, sett alt her.

  • Markedsanalyse: Er din bransje selv lukrativ? En virksomhet er bare like god som de som er villige til å kjøpe inn i den. For markedsanalyseseksjonen av forretningsplanen din, trenger du å cite litt forskning om bransjens utsikter og målmarkedet. Du kommer til å trenge å sammenligne deg med dine konkurrenter. Finn ut hva de gjør bra og hvordan du kan gjøre det bedre. Det er definitivt klokt å se etter trender og temaer med markedsundersøkelsen og utnytte forretningsplanen din for detaljer hvordan du skal få mest mulig ut av disse trendene.

  • Organisasjon og ledelse: Beskriv den juridiske strukturen i virksomheten din. Er du LLC eller S Corp? Hvem er ansvarlig?

  • Service eller produktlinje: Her beskriver du hvilken tjeneste bedriften tilbyr, hvordan den fordeler kundene og produktets livssyklus. Må kundene komme tilbake hver annen måned? Besøker de deg en gang i året? Bruk også dette rommet til å skissere eventuelle planer du må opphavsrett til eller patentere din immaterielle rettighet.

  • Markedsføring og salg: Den riktige markedsplanen blir en god forretning til en god forretning. Selv om strategien din vil endre seg etter hvert som virksomheten din vokser, kommer de fleste typer forretningsplaner til å berøre hvordan en bedrift tiltrekker og beholder kunder. Bruk også dette rommet til å forklare hvordan et salg skjer. Inntektsstrømmen er hjertet i bedriften din, og både investorer og ansatte trenger å vite hvordan pengene kommer fra forbrukernes lommer til kontanteregisteret ditt.

  • Finansieringsforespørsel: Den fryktede finansieringsforespørselen er den delen som gjør hver bedriftseier skikkelig når han presenterer investorer. Bruk denne delen til å skissere dine finansieringskrav i løpet av de neste fem årene og hvordan du skal bruke ressursene, enten det er å kjøpe utstyr, betale lønn eller markedsføring. Planlegger du å ha gjeld, egenkapital eller begge deler?

  • Finansielle prosjekter: Bruk denne delen til å forklare de økonomiske prognosene for virksomheten din, det være seg i kvartalsvise, månedlige eller årlige trinn. Åpenbart vil du være økonomisk vellykket, men hvor fort tror du at virksomheten din kan vokse? Hvis du allerede er en etablert bedrift, inkludert resultatregnskap og balanser, hjelper det å male et detaljert bilde til potensielle investorer. Husk at grafer og diagrammer alltid hjelper.

  • Blindtarm: I denne siste delen inkluderer du støttedokumenter som lisenser, patenter, tillatelser, referanser, gjenopptar og til og med produktfotografier.

Selv om de fleste forretningsplaner inneholder en rekke ovennevnte, er det noen hyperfokuserte typer forretningsplaner som passer til en rekke virksomheter, fra oppstart til utvidelser til worst case scenario.

Lean Startup Plans

Hvis du er her, er det sannsynligvis fordi du er i begynnelsen. Før du starter din bedrift, trenger du noen dype forretningsmodellmodeller for å tiltrekke seg investorer og sørge for at bedriften har en vei til økonomisk suksess. Nei, det betyr ikke at du må være lønnsom rett utenfor flaggermuset. Egentlig er det mer sannsynlig at du ikke vil være. Å tjene en fortjeneste tar vanligvis år, og til og med noen få børsnoterte teknologibedrifter - som Spotify, som har mer enn 70 millioner betalte abonnenter - fremdeles ikke regnes som lønnsomme.

For noen kritikere er Spotify økonomiske problemer feil av en rystet forretningsplan. Dens lisensiering avtaler med etiketter er kostbart, utbetalinger til rettighetshavere er knyttet tett til inntektene sine, og det er ingen garanti for at tjenesten alltid vil ha lisensene den har. En god oppstart forretningsplan ville ha spikret ut disse økonomiske bekymringene.

Oppstart forretningsplaner er vanligvis magre for å hjelpe lansere selskaper raskt og tillate for enkle endringer som selskapet vokser. De inneholder bare viktig informasjon som kundebase, økonomi og infrastruktur. De inkluderer også din verdi proposisjon, for eksempel hvorfor markedet trenger din bedrift i stedet for dine konkurrenter. Husk at denne planen hovedsakelig brukes til å tiltrekke seg investorer, så det er en av de få typer forretningsplanene som avhenger mer av grafikk og diagrammer enn lange skriftlige fakta.

Interne forretningsplaner

Din bedrift har større sjanse for å lykkes hvis alle i teamet ditt er fullt om bord. Det er derfor du kan velge interne forretningsplanmodeller som målretter et publikum i bedriften din i stedet for utenfor investorer. Dette er en av typene av en forretningsplan som hjelper til med å evaluere bestemte prosjekter og holder teamet ditt oppe i fart på selskapets tilstand.Er det du jobber med, eller trenger du å vurdere en endring? Gli du bakover eller fremover? En intern forretningsplan inneholder nesten alt i en standard forretningsplan, men det er spunnet for øynene til de som allerede er på din side.

Det er noen ting som en fungerende, intern forretningsplan kan glatte seg over, og du vil kanskje fjerne visse deler av sensitiv informasjon. For eksempel anser enkelte gründere det svært upassende å la ansatte få vite hvor mye penger en konsernsjef eller bedriftseier tar hjem. Du kan velge å utelate dette uten å virkelig påvirke planens integritet. Tross alt, målet med denne type forretningsplan viser ikke balansen til investorer. Det handler om å gjøre virksomheten din så jevn som mulig.

Strategiske forretningsplaner

Strategiske forretningsplaner er vanligvis en del av interne forretningsplaner. De hjelper deg med å skissere hvordan du kommer til hvor du vil gå. De er strategien teamet ditt må utføre for å nå dine mål, inkludert dine sterke sider, svakheter og hvordan du skal utnytte mulighetene dine. Disse typer planer overgår vanligvis de mer detaljerte økonomiske data og milepæler (de er av interesse for investorer enn de er i teamet ditt fordi teamet ditt ganske mye allerede vet når de gjør en god jobb). Strategiske forretningsplaner bidrar til å skape intern effektivitet, slik at du får de beste resultatene.

Årlige eller operasjonelle forretningsplaner

Operasjonelle forretningsplaner er mer lignet på en slank oppstartsplan enn dine vanlige, lange typer forretningsplaner. Hvorfor er de så små? De er kuttet ned til et års verd av informasjon. Denne planen er ikke laget for å fortelle investorer hvordan du har til hensikt å få en fortjeneste i løpet av fem år. Det er bare hvor du forventer å være i 365 dager (og la oss håpe det er på et svært lønnsomt sted). En årlig plan kan også være en intern plan (dvs. strategien dine ansatte har til hensikt å innføre i løpet av neste år). Det kan også brukes til å tiltrekke investorer helt fra begynnelsen. Årlige forretningsplaner er perfekte for bedrifter som forventer å gjøre store endringer i den ikke så fjerntliggende fremtiden.

Vekst eller utvidelse forretningsplaner

Hvis du leter etter en hyperfokusert forretningsplan, er dette den. Vekst- eller ekspansjonsplaner fokuserer på et bestemt område i virksomheten din, for eksempel å åpne en ny plassering eller starte et bestemt produkt. Disse planene er alltid lette planer, men er ikke nødvendigvis bare for oppstart. Det er to typer vekstplaner å vurdere: interne eller eksterne vekstplaner. Det avhenger bare av publikum.

Interne vekstplaner er en lean versjon av en strategisk forretningsplan. Du vil bruke dem hvis bedriftens vekst eller ekspansjon finansieres internt, for eksempel hvis du lanserer en ny produktlinje fra den siste produktlinjens inntekter. Du vet allerede hva du finansierer, så du trenger ikke å forklare produktet dypt. Du må imidlertid estimere salg og utgifter.

For en investor-vendt vekstplan, vil du trenge litt annen informasjon, og det kan være ganske lang. Denne typen plan antar at banken, investoren eller personen du pitcher ikke vet mye om virksomheten din i det hele tatt. Du må se på det som om du er en oppstart, og ta med ytterligere detaljer om vekst eller ekspansjon. Det er i utgangspunktet to forretningsplaner i ett.

Vekstplaner for investorer og banker inneholder vanligvis alt i en standard forretningsplan. Du trenger de økonomiske dataene og prognosene, markedsundersøkelsen og finansieringsforespørselen. Pass på at du beskriver produktene og salgene dine grundig og hvorfor kundene dine trenger din spesifikke virksomhet i stedet for en konkurrent. For eksempel, hvis du lanserer et merke av oransje brus, hva gjør deg forskjellig fra Fanta? Hvorfor trenger publikum din brus når så mange eksisterer? Du kan til og med velge å inkludere lagbakgrunner og noen skryteverdige fakta og selskapets milepæler.

The "What If" Plan

Feasibility planene dekker "hva hvis." De er variasjonen utenfor din forretningsplan (dvs. alle de andre planene som er oppført). En mulighetsplan er sikkerhetskopien. Det er hva som skjer i det verste fallet du muligens kan forestille deg for din bedrift. Det skisserer i utgangspunktet hva du ville gjøre hvis bedriften din overlevde en zombieapokalypse uten å på noen måte erklære konkurs eller bli en zombie selv. Mer realistisk skisserer det bare hva som skjer hvis konkurransen er for hard, hvis du mister en betydelig markedsandel, eller hvis du må slippe en nøkkelspiller i din ledelse. Hvorfor ville du noen gang ønske å lage en så dystre plan? Vel, noen ganger kan det faktisk bidra til vekst.

Hvis firmaet ditt planlegger å kjøpe eller selge, har du ikke akkurat sikkerhet for å vite at produktene og teamet ditt vil være nøyaktig det samme. En "hva om" -plan kan hjelpe deg med å bestemme hvordan disse tingene vil påvirke virksomheten din. Du vil kanskje selge virksomheten din, men du vil sannsynligvis ikke at den skal tankes med endring i lederskap. En "what if" -plan hjelper deg med å vurdere store endringer som påvirker kjernen i bedriften din, slik at du kan ta gode beslutninger. Det er planen du bør vurdere før du vurderer noen utvidelses- eller vekstplan.

Hvilken type forretningsplan er best for meg?

Det er ikke noe riktig eller feil svar på typen forretningsplan du velger, bare at virksomheten din absolutt trenger en for langsiktig suksess. Enten det er en lean oppstartsplan, en lengre ekspansjonshøyde for investorer eller en dykk i verste fall, kan du bare fortelle hvilken forretningsplan som passer for bedriftens mål.