Typer av oligopolier

Innholdsfortegnelse:

Anonim

Et oligopol er et ikke-konkurransedyktig markedsform som preges av tilstedeværelsen av få kjøpere og høyere antall selgere. I et monopol er det bare en selger, i et duopol er det bare to selgere og i et oligopol er det noen flere selgere.

I et oligopol kan selskapene utøve betydelig kontroll over bransjen. Selskapene er i stand til å pris produkter som de ønsker. Det er hindringer for oppføring i et oligopolistisk marked, da nye aktører har det vanskelig å gå inn i en slik industri.

Dominant Firm Model

Dette er en type oligopol hvor næringen omfatter et stort firma og en gruppe av mye mindre firmaer. Det store firmaet har mesteparten av markedsandelen, og de mindre firmaene konkurrerer sammen om de mindre delene av overskuddet. Lønnsomhetsscenariet bestemmes av det større selskapet. Det større selskapet bestemmer også om prisingen av varene og tjenestene. De mindre firmaene følger med når de priser sine produkter.

Cournot modell

Denne oligopolmodellen ble utviklet av økonom Antoine Augustin Cournot. Det er basert på forutsetningen at næringen består av to like posisjonerte firmaer. Modellen antar også at de to firmaene konkurrerer med hverandre på kvantitetsbasis, og ikke på pris. Begge firmaene produserer samme mengder produksjon. Modellen er basert på at marginalkostnadene vil forbli konstant, og etterspørselskurven vil alltid være lineær.

Bertrand Modell

Denne oligopolmodellen ble utviklet av økonomen Joseph Louis Francois Bertrand. Dette er en forlengelse på Cournot-modellen. Forutsetningene og lokalene er de samme, men modellen antar at firmaene konkurrerer med hverandre om pris.

Det antas at det er to like posisjonerte firmaer i bransjen og deres produkter er homogene. Kundene ville ikke ha noe imot å erstatte et produkt for en annen. Begrunnelsen er at de marginale kostnadene vil forbli konstant, og salgs- og salgsinntektene deles like mye av de to firmaene.

Kinked Demand Model

Denne modellen sier at det er få bedrifter som opererer i bransjen, og hvis et firma øker sine priser, vil det miste sine kunder. De andre firmaene i bransjen ville fortsette å selge til samme pris og ville tiltrekke seg kundene. Denne modellen sier også at hvis firmaet senker sine priser, vil konkurrentene følge med og firmaets produksjon vil bare øke marginalt.

Anbefalt