Hovedledende stiler

Innholdsfortegnelse:

Anonim

Lederskapsstiler kan variere fra leder til leder og fra situasjon til situasjon. I 1939 identifiserte Kurt Lewin flere former for lederskap: den autokratiske, den demokratiske og de laissez-faire. Generelt gjelder disse kategoriene fortsatt for ledere i dagens forretningsverden.

autokratiske

Den autokratiske lederstilen brukes når ansatte ikke er i stand til å gjøre jobben for seg selv og trenger sterk støtte og veiledning for å fullføre oppgaven. Den autokratiske lederen tar alle beslutninger, direkte underordnede og forventer lydighet uten å stille spørsmål. Ingen tiltak eller forslag brukes i beslutningsprosessen. Denne autoritære stilen er effektiv når det er en stram tidsfrist, eller om det er mange som er involvert i prosjektet. Den autokratiske lederen vil sette standarder og fortelle ansatte hva som må gjøres, hvordan man gjør det og når det må være ferdig.

Participatory

Når ansatte ser det store bildet og forstår deres del i å fullføre et prosjekt, kan en deltakende lederstil være effektiv. Å bruke denne stilen av lederskap kan være motiverende for den ansatte, som vil få en følelse av at hans arbeid er verdsatt fordi han bidrar med en viktig del til hele oppgaven. Lederen vil koordinere hver gruppes bidrag, minimere hindringer og håndtere problemer når de oppstår. En deltakende leder vil holde medarbeiderne motivert ved å sørge for at underordnede vet at deres arbeid er viktig, og hun tror de vil komme igjennom ved å gjøre en god jobb i tide. Den deltakende lederstilen er effektiv når ansatte har evnen til å fullføre jobben og trenger støtte fra lederen. Ansatte kan ha et uttrykk i beslutningsprosessen.

Laissez-Faire

Den frie, laissez-faire lederskapsstilen fungerer bra når underordnede er i stand til å ta avgjørelser og fullføre oppgaven alene. Underordnede har frihet til å ta avgjørelser, sette retningslinjer og bruk metoder alene uten innspill fra sjefen. Denne ledelsestypen er effektiv når ansatte har høy kompetanse for oppgaven og er svært motiverte for å fullføre prosjektet.

MBWA

MBWA, eller Management by Walking Around, er en lederstil som brukes av ledere som vil at deres ansatte skal fullføre en oppgave alene, men er tilgjengelige for å håndtere utfordrende situasjoner når de kommer opp. Med denne lederstilen lytter ledere til bekymringer og forslag fra ansatte og fungerer som trener eller rådgiver.