Typer kommunikasjon på arbeidsplassen

Innholdsfortegnelse:

Anonim

Uansett hvilken bransje du er i, er kommunikasjon nøkkelen på arbeidsplassen. Uten riktig kommunikasjon vil din bedrift ikke nå sine mål. Innenfor et standardfirma kan kommunikasjon ha form av intern, ekstern, formell og uformell, oppad og nedad, lateral og diagonal, liten gruppe og ikke-verbalt. Alle disse typer kommunikasjon kommer inn i spill for at selskapet skal formidle all nødvendig informasjon.

Intern kommunikasjon

Intern kommunikasjon er enhver kommunikasjon som foregår på arbeidsplassen. Denne typen kommunikasjon oppnås via ethvert medium (for eksempel e-post, telefon, faks eller ansikt til ansikt).

Ekstern kommunikasjon

Ekstern kommunikasjon er enhver kommunikasjon mellom et medlem av din bedrift og noen utenfor din bedrift. Når du snakker med en kunde, send en epost til en potensiell klient eller ring en leverandør om en bestilling, har du ekstern kommunikasjon.

Formell og uformell kommunikasjon

Kommunikasjon på arbeidsplassen er enten formell eller uformell. Formell kommunikasjon er enhver kommunikasjon som fremmer arbeidsplassens mål. Uformell kommunikasjon innebærer å diskutere emner som ikke vedrører arbeid. Uformell kommunikasjon er ufarlig hvis det er hensiktsmessig, og du snakker bare om ikke-arbeidsmessige emner på lunsjpause. Uformell kommunikasjon kan forårsake alvorlige problemer hvis det er upassende (for eksempel rykter, sladder eller rå vitser).

Oppover og nedover kommunikasjon

Oppadgående kommunikasjon er spørsmålene, henvendelsene og til og med klager som ansatte retter mot sine overordnede. Nedadgående kommunikasjon er veiledningen og ledelsesledelsen gir ansatte. Hvis en leder forklarer en oppgave til en underordnet, er det nedadgående kommunikasjon. Hvis en ansatt spør spørsmål om sjefen knyttet til oppgaven, er det oppadgående kommunikasjon, ifølge kommunikasjonsevner for fagfolk.

Lateral og diagonal kommunikasjon

Lateral (eller horisontal) kommunikasjon er meldingene som utveksles mellom ansatte på samme hierarkiske nivå. Når to styremedlemmer holder en diskusjon eller når to sekretærer holder en diskusjon, er dette sidekommunikasjon. Diagonal (eller kryssvis) kommunikasjon oppstår når meldinger utveksles mellom ansatte på ulike forskjellige hierarkiske nivåer. Hvis en visepresident holder en diskusjon med en human resources manager, er dette diagonal kommunikasjon.

Liten gruppekommunikasjon

Liten gruppekommunikasjon skjer når et møte holdes. Dette kan være et stabsmøte, et styremøte, et salgsmøte eller en annen type møte hvor en gruppe medarbeidere møter og utveksler meldinger. Vanligvis leder en eller to personer møtet og starter temaene for diskusjon.

Ikke-verbal kommunikasjon

Øyekontakt, ansiktsuttrykk og andre former for ikke-verbal kommunikasjon er tegn på at sjefen din eller en annen ansatt er fornøyd (eller utilfreds) med arbeidet ditt. Hvis din medarbeider ruller øynene på deg, vil du sannsynligvis føle at hun er ulykkelig med deg. På den annen side, hvis sjefen smiler på deg etter presentasjonen, vil du føle deg sikker på at du gjorde en god jobb. Noen ganger er et smil verdt tusen ord, ifølge arbeidsplasskommunikasjon.