Teorier om ansattes motivasjon

Innholdsfortegnelse:

Anonim

Motivasjon kan være ønsket innen en person å gjøre noe. Hvis personen er på jobb, kan arbeidsgivere forvente at de skal motiveres for å ha enestående ytelse. Siden motivasjon kan føre til høy produktivitet på jobb, har noen fagfolk innen psykologi (studie av hvordan folk oppfører seg) studert motivasjon og utviklet ulike teorier for å forklare hvordan ansatte er motiverte. Hvis slike ord som "vilje" og "lyst" ligner motiv til å handle, kan det hende at arbeidsgivere forstår mer om motivasjon og forholdet til høy eller lav produktivitet.

Abraham Maslows behovshierarki

Ifølge Abraham Maslow, en atferdsforsker, er det fem nivåer av behov som motiverer mennesker. De er de psykologiske behovene som er grunnleggende og har å gjøre med mat og ly, sikkerhetsbehov, som holder dem fra fysisk og følelsesmessig skade; sosiale behov, som stammer fra ønsket om tilhørighet; esteembehov, som kommer fra anerkjennelse for prestasjoner og selvrealiseringsbehov, som har å gjøre med oppfyllelse og kreativitet. Det kan sies at de to første behovene må oppfylles før de søker de ytterligere tre. For eksempel, hvis en ansatt går gjennom et hjem foreclosure, kan fokuset bli på å redde hjemmet til familien i stedet for å bli anerkjent for fremragende ytelse på jobben.

B.F. Skinner's Operant Conditioning Theory

Ifølge B.F. Skinner, en amerikansk psykolog, kan fire intervensjonsstrategier forandre en persons adferd. Den første strategien er positiv forsterkning, som oppmuntrer til atferden når personen mottar noe godt i retur (for eksempel kan perfekt oppmøte føre til en fridag). Den andre strategien er negativ forsterkning, som også oppmuntrer til god oppførsel gjennom eliminering av en ubehagelig respons (for eksempel når man kommer til arbeid på tid, eliminerer verbal påtale). Den tredje strategien er straff, noe som gir et svært ubehagelig svar på oppførselen (for eksempel å nekte å forbedre resultatene til mulig tap av jobben). Den fjerde strategien er utryddelse, som motvirker atferd ved ikke å gi en forsterkning (for eksempel vil arbeideren skryte om en ny bil, men ingen anerkjenner bragging).

J. Stacy Adams 'Equity Theory

Adferdspsykolog J. Stacy Adams 'egenkapitalteori er en av de ansatte som måler jobbinnganger i forhold til jobbutganger. For eksempel, hvis en ansatt mener at kompensasjonsraten er lik mengden arbeid som han fullfører, er oppfatningen en rettferdig handel. Hvis arbeidstakeren mener at hun legger inn mer arbeid enn mottatt lønn, er det en oppfatning av ubalanse. Ifølge Adams kan dette føre til demotiverende atferd (tardiness, økning i feil) og tap av interesse i arbeidet.

Anbefalt