Målet om ledermål for lederskap

Innholdsfortegnelse:

Anonim

Banemålteori, opprettet av Robert House, er en ledelsesteori som sier at lederens lederstil er en viktig faktor i arbeidernes motivasjon, produktivitet og jobbtilfredshet. Lederen bør velge en lederstil som er spesifikk for personlighetene til gruppemedlemmene. Teorien antyder at en lederstil ikke er bedre i alle situasjoner, slik at lederen skal være kjent med flere lederstiler.

Lederskap Stiler

Banemålteorien viser fire typer ledelsesstil. Med direktestilen ordner lederen arbeidstakere for å utføre hver oppgave, og gir nøyaktige anvisninger. Med støttende ledelse fokuserer lederen på å holde arbeidstakere fornøyd med lederen og med hverandre. Lederen kan også velge deltakende lederskap, slik at arbeidstakere kan ta bestemte forretningsbeslutninger etter samråd med hverandre. Med prestasjonsorientert ledelse bruker lederen bonuser og premier for å motivere ansatte.

Industristandarder

Lederskapsstiler er knyttet til typer jobber. Direktivets ledelse er normalt for en lavkvalitetsjobb som hurtigmatstjeneste, der arbeidstakere får spesifikke instruksjoner. Støttende lederskap er normalt når arbeidstakere arbeider med tragiske situasjoner, som sosialt arbeid eller helsevesen. Deltakende lederskap er vanlig i en høyverdighetsjobb som ingeniørarbeid, hvor arbeidere må avgjøre om prosjektet kan gjennomføres som planlagt. Prestasjonsbasert lederskap er normalt for bilforhandlere eller andre arbeidstakere som tjener størstedelen av inntekten gjennom provisjon. Teorien kan anbefale en lederstil som ikke er i vanlig praksis i virksomheten.

Ansattes personlighet

Banemåletteori vurderer seks egenskaper hos arbeidere. Ett trekk, kontrollpunkt, refererer til om arbeidstakerne ønsker å ta avgjørelser eller ønsker at lederen skal gjøre dem. En lignende egenskap, behov for klarhet, er om arbeidstaker foretrekker nøyaktige stillingsinstruksjoner. Oppgaveevnen er ansattes arbeidsferdighetsnivå, noe som kan øke. En medarbeider med autoritære egenskaper vil lede andre. Noen ansatte utfører jobben for den erfaringen den tilbyr, for eksempel å jobbe på et herberge eller et skianlegg, og vil gjøre ting som er morsomt og spennende. En arbeidstaker kan ha behov for å oppnå mål og motta anerkjennelse for disse prestasjonene.

Funksjon

Sti-målteori er en årsak-og-effekt teori, slik at lederen endrer lederskapsstiler for å løse et problem. Hvis arbeidstakere ikke klarer seg godt, finner lederen først hvorfor. Hvis arbeidstakere trenger klare instruksjoner om hvordan de skal utføre oppgaver, kan lederen gi dem disse instruksjonene, og hvis arbeidstakere vil ha mer fleksibilitet til å bestemme hvordan de skal fungere, kan lederen bestemme å tillate arbeidstakere å ta noen avgjørelser. Hvis denne endringen løser problemet, kan sjefen gjøre andre endringer for å forhindre fremtidige problemer.