Hva er en primær interessent?

Innholdsfortegnelse:

Anonim

En interessent er enhver person eller enhet som har en eierandel i suksess for en bedrift eller organisasjon. Primærinteressenter har en direkte interesse i organisasjonen, i motsetning til en indirekte interesse. Disse interessentene opprettholder enten enten deres levebrød direkte gjennom organisasjonen eller bruker organisasjonen på noen direkte måte.

Stakeholder vs Aksjonær

Det er lett å forveksle begrepene "interessent" og "aksjonær." Aksjonærene består av alle enkeltpersoner og enheter som eier en andel av selskapet. Mens aksjonærer er interessenter i organisasjonen, er ikke alle interessenter aksjonærer. I tillegg er aksjonærer primære interessenter, men de er ikke de eneste primære interessentene i organisasjonen. Andre primære interessenter inkluderer, men er ikke begrenset til, kunder og ansatte. En av utfordringene ved å forvalte en organisasjon er å balansere behovene til både primære og sekundære interessenter.

Primær vs Sekundær

Forståelsen av primære og sekundære interessenter, samt deres interesser og påvirkninger er avgjørende for effektiv styring av organisasjonen. Mens primære interessenter har en direkte interesse i organisasjonen, har sekundære interessenter en indirekte interesse. Sekundære interessenter kan for eksempel jobbe for en egen institusjon som er ansvarlig for å gi tilsyn til organisasjonen, eller de kan utlede deres levebrød fra en institusjon, som lokale myndigheter, som stole på at organisasjonen har lykkes for å holde sine egne byråer flytende. Disse to gruppene har ofte felles interesser, men har også noen ganger motstridende interesser. Det er viktig for organisatoriske ledere å forstå virkningen av behovene og innflytelsene fra begge gruppene.

Interessentinteresser

De primære interessenters interesser blir typisk tatt i betraktning før de av sekundære interessenter. Hovedaktører, herunder aksjonærer og investorer, har en viktig interesse i å sikre at organisasjonen lykkes økonomisk. Ansatte er avhengige av organisasjonen for å gi jobbssikkerhet, og leverandører er avhengige av organisasjonen for å kjøpe varer og tjenester. Disse interessene kan til tider komme i konflikt. For eksempel kan en lønnsøkning i arbeidstakere noen ganger bare være mulig dersom utbyttet er avkortet.

Stakeholder Influence

Primærinteressenter har muligheten til å direkte påvirke beslutningsprosessen i organisasjonen. Denne innflytelsen kan ta mange former, avhengig av den enkelte interessent. For eksempel kan kundene bruke kjøpekraften til å påvirke organisasjonsledere for å ta etiske beslutninger. Ansatte og investorer kan også legge press på ledere, påvirke beslutningsprosessen på en annen måte.