Slik beregner du den effektive årlige prosentsatsen for å sende en kontantrabatt

Anonim

Bedrifter kjøper ofte eller selger varer og tjenester på kreditt, slik at de kan forsinke kontantbetalinger og matche sine kontantstrømmer og utstrømninger. Noen selskaper tilbyr kontantrabatter til kunder som betaler regninger tidlig. For eksempel, hvis en leverandør oppgir "2/10, netto 30" på en salgsfaktura, får kunden en 2 prosent rabatt hvis han betaler regningen innen 10 dager, hvilket er rabattperioden; ellers er saldoen på 30 dager, som er kredittperioden. Den effektive årlige rente er årlig underforstått kostnad for å avgå rabatten. Det er en faktor av diskonteringsrenten og forskjellen mellom kredittperioden og rabattperioden.

Få kredittbetingelsene, som vanligvis er på fakturaen. For eksempel, hvis rabattperioden er "1/10, netto 45," mottar kunden 1 prosent rabatt hvis han betaler innen rabattperioden på 10 dager; Ellers er balansen forfalt innen kredittperioden på 45 dager.

Beregn den underforståtte kostnaden for ikke å betale innenfor rabattperioden og å gå kontantrabatten. Del kontantrabatten prosentandel med (100 prosent minus kontantrabatten prosentandel) og uttrykk resultatet som en prosentandel. Fortsatt med eksemplet er kostnaden, uttrykt i prosent, lik 100 ganger multiplikert med (1 prosent divisjon med (100 prosent minus 1 prosent)), eller 1,01 prosent.

Beregn effektiv årlig rente. Del 365 av forskjellen mellom kreditt og rabattperioder, og multipliser det resultatet av den underforståtte kostnaden. For å konkludere eksemplet, er den effektive årlige rente lik 1,01 prosent multiplisert med (365 delt med (45 minus 10)), eller omtrent 10,5 prosent.

Anbefalt