Bullwhip-effekten i forsyningskjeden

Innholdsfortegnelse:

Anonim

Bullwhip-effekten oppstår i en forsyningskjede fordi kjøpere for en bedrift overreager til svingninger i kundeefterspørselen. Overbukting av varer fører til et dyrt overskudd, mens underbuying fører til mangler som fremmedgjelder kunder.

Lagerstyringsprosesser

Distributører og forhandlere forvalter lagerprosesser på ulike måter. Noen bruker manuelle kjøpssystemer der en kjøper overvåker lagernivå og plasserer påfyllingsordre etter behov. Andre har automatiserte bestillingssystemer der leverandørene sender nye batcher når de oppgitte produktene når minimumsinntektsgrenser. Selv om automatiserte og forhåndsplanerte systemer ofte bidrar til å avskrekke bullwhip-effekten, tillater de ikke alltid rask reaksjon på uventet etterspørsel. I noen tilfeller opprettholder forhandlerne sine egne distribusjons sentre for å holde varer nærmere detaljhandelene for raskere ordrepåfylling.

Mangel eller overskudd

En mangel på lager betyr at du ikke har nok av et produkt på hånden for å møte umiddelbar kundeefterspørsel. Dette scenariet er generelt verre enn et overskudd, fordi du savner ut inntektsmuligheter og risikerer å lede kunder bort til konkurrenter som har varer tilgjengelig. Et overskudd betyr at du har bestilt for mye og har mer beholdning enn det er nødvendig for langsiktig etterspørsel. Problemet med dette scenariet er at beholdningen er kostbar å administrere. Forhandlere har begrenset butikkplass, og de foretrekker å bruke det meste av det rommet til å handle og selge varer. Ekstra plass for lagring krever ekstra verktøy og administrere kostnader. Du får også problemer med gjenstander som forgår eller utløper.

Bullwhip årsaker

Mange faktorer bidrar til bullwhip-effekten. Inkonsekvent kundebehov er et sentralt problem. Når du opplever konsistent og forutsigbar etterspørsel, er bestilling av lager for å holde opp relativt enkelt. Imidlertid har selskaper som har svingninger basert på produktinnovasjoner, sesongmessige eller samfunnstrender, vanskeligere med nøyaktig bestilling. Forsinkelser i ordrebehandling er også problematiske. En kjøper kan bestille flere varer i tide for å møte etterspørselen, men forsinkelser i å trekke og sende ordre fra en leverandør kan føre til at de nye forsyningene kommer sent. Menneskelige følelser spiller også en rolle. Kjøpere liker ikke å gjøre den samme feilen to ganger. Derfor er tendensen til å overkompensere for mangel ved å kjøpe for mye lager neste gang, eller å dekke for et overskudd ved å kjøpe for lite.

Redusere Bullwhip Effect

En av de beste måtene å redusere bullwhip-effekten er å justere bestillingsprosessene. Bytte fra større partier til mindre, hyppigere partier legger til fraktkostnader, men forbedrer presisjonen. Konsistente prissettingsstrategier bidrar også til stadig sterkere eller mer forutsigbar kundeefterspørsel enn konstant økning og prisreduksjon. Nøyaktig synkroniserende varesystemer med leverandører styrker automatiserte bestillingsprosesser. Noen forhandlere bruker leverandørstyrte lager systemer der forsyninger overvåker vareproduktnivåer og automatisk sender ut nye forsendelser når det er nødvendig.

Anbefalt