Fordeler og ulemper ved jobbrotasjon

Innholdsfortegnelse:

Anonim

Jobbrotasjon innebærer at ansatte flyttes rundt til ulike roller eller funksjoner i organisasjonen, i motsetning til at hver medarbeider fokuserer på en distinkt jobb i en lengre periode. Denne strategien fungerer vanligvis best i organisasjoner med begrensede tekniske ferdigheter krav fra en jobb til den neste, og med betydelig samarbeid som en del av kulturen. Fordelene inkluderer cross-training, grundig arbeidst dekning og ansattes moral, men mangel på dybde i ferdighetsutvikling og potensial for skade er ulemper.

Jobbrotasjonsfordeler

En hovedfordel ved jobbrotasjon er trening av ansatte. Arbeidstakere lærer oppgavene som kreves for hver jobb de tar på. Når enkeltpersoner kjenner forventningene og funksjonene til alle jobbene rundt dem på arbeidsplassen, gjør det det lettere for dem å forstå viktigheten og utfordringene til kollegaer.

Ytterligere fordeler inkluderer:

  • Grundig arbeid dekning - Når ansatte er trent i flere roller, er selskapet mer rustet til å håndtere fravær. På en gitt dag kan ledere identifisere viktige ansvarsområder som trenger dekning og plassere ansatte kjent med ansvaret i de riktige stillingene. En jobb som er mer kundevennlig, for eksempel, kan bli prioritert over en back-office-rolle som har større fleksibilitet i oppgavegjennomføringen.
  • Høyere ansattes moral - En av de mest overbevisende menneskelige ressursene motiverer for jobbrotasjon er bedre ansattes moral, ifølge HR-konsulentfirmaet Cornerstone OnDemand. Ansatte blir ofte kjedelig eller brent ut når de utfører de samme oppgaver dag etter dag. Jobbrotasjon bryter opp monotonyen. Ansatte kan føle en større følelse av stolthet og verdi til organisasjonen når de forstår flere roller. Cross-trening kan også forbedre jobbssikkerhet og i siste instans hjelpe en arbeidstaker med å finne den mest ideelle jobben å holde seg til i en lengre periode.
  • Redusert fysisk belastning - I produksjon eller arbeidsjobber er en ekstra fordel med jobbrotasjon å unngå overdreven eller repeterende bruk av de samme muskelgruppene.

Jobbrotasjons ulemper

Primære ulemper med jobbrotasjon inkluderer:

  • Mangel på ferdighetsutvikling - Roterende jobber for raskt eller for ofte kan forhindre at ansatte utvikler sterke ferdigheter i et område. Å være en jack av alle handler, men en mester på ingen, begrenser en arbeiders evne til å øke produktiviteten eller ytelsen i hver gitt jobbfunksjon. Når ferdigheter ikke utvikles, kan medarbeider også gå glipp av muligheter for oppadgående mobilitet i selskapet eller avdelingen.
  • Sikkerhetsrisiko - Til tross for ideen om roterende bruk av muskelgrupper har Arbeids- og helsedirektoratet bekymringer om skadefare med jobbrotasjon. Hvis rotasjonene ikke er strategisk planlagte, kan ansatte ende opp med å bruke muskler til tross for endringen i oppgavene. Ved stadig å bytte bruk av utstyr, verktøy og forsyninger kan det føre til ulykker basert på manglende kjennskap til sikkerhetsprosedyrer og riktig bruk.