Risikoen for utenlandske lisensavtaler

Innholdsfortegnelse:

Anonim

Lisensavtaler gir et selskap tillatelse til et annet selskap å bruke sin immaterielle rettigheter som produktdesign, firmalogoer og forretningsmodeller. Utenlandske lisensavtaler er mellom en lisensgiver i ett land og en lisensinnehaver i en annen. Disse avtalene tillater lisensgiveren å komme inn på et nytt marked, samtidig som rettighetshaveren får anledning til å presentere et nytt produkt på sitt hjemmemarked. Imidlertid inneholder disse avtalene også en betydelig risiko.

Juridisk jurisdiksjon

I enhver juridisk ordning mellom selskaper i forskjellige land, må partene være enige om hvilke sett av lover de skal bruke for å løse eventuelle tvister. En risiko er at USA-baserte selskaper som inngår utenlandske lisensavtaler, feilaktig vil anta at amerikanske lover gjelder deres avtaler med sine utenlandske partnere. Utenlandske selskaper kan imidlertid ikke ha en omfattende nærvær i USA, og er kanskje ikke kjent med eller aksepterer amerikanske lover. For å motvirke denne risikoen bør det amerikanske firmaet inneholde en klausul i avtalen som uttrykkelig fastslår at amerikanske lover gjelder.

Arbeidsstandarder

Bedrifter som tillater sine produksjonsprosesser til utenlandske rettighetshavere, bør forstå at deres utenlandske partnere kanskje ikke overholder de samme arbeidspraksis som er standard i USADisse prosedyrene inkluderer 40-timers arbeidsuke, overtidslønn, trygge arbeidsmiljøer og forbud mot barnearbeid. Når et amerikansk firma godkjenner sitt produksjonsarbeid til utlandet "svettebutikker", løser det amerikanske selskapet risikoen for å skade sitt omdømme og merke.

Produktkvalitet

Akkurat som utenlandske selskaper kanskje ikke har samme arbeidsstandard som amerikanske firmaer, kan de kanskje ikke ha samme produktkvalitetskrav. Noen utenlandske produsenter kan bruke substandard eller farlige materialer i deres produksjonsprosesser. Disse materialene kan utgjøre farer for både arbeidstakere og forbrukere. Risikoen her varierer fra å skade amerikansk selskaps omdømme for å lande selskapet i juridiske problemer hvis forbruker lider skader eller andre helseproblemer som følge av bruk av utenlandskgjorte produkter.

Kultur og politikk

Lisensgivere må vurdere det politiske, sosiale, økonomiske og religiøse landskapet i enkelte land før man signerer en utenlandsk lisensavtale. En risiko for å drive virksomhet i land med ustabile politiske miljøer er at lisensgiverens utenlandske virksomhet kan bli stengt eller til og med overtatt av fiendtlige regjeringer. En annen, hvis mindre alvorlig, risiko er at lisensgiverens produkter eller merker vil fornærme landets religiøse følelser og ikke nå nok kunder i det markedet for å vinne.