Brutto fortjeneste Vs. Driftsmargin

Innholdsfortegnelse:

Anonim

Brutto resultat og driftsmargin er kritiske ytelsesforanstaltninger for både små og store selskaper. Enten du driver en matbutikk eller en multimillion-dollar-operasjon, må du mestre disse konseptene for å lykkes.

Brutto fortjeneste

Brutto fortjeneste er det enkleste målet for fortjenestemarginen. La oss si at du driver en matbutikk og kjøper en pose med potetgull for $ 1 fra produsenten. Så selger du dem for $ 1,50. Din brutto fortjeneste ved salg av en pose chips er 50 cent. Formelen er:

Bruttoavance = Nettoomsetning - Kostnad for varer

Nettoomsetning refererer til netto salgstall etter regnskapsføring av alle avkastninger og rabatter. Med andre ord, dette er hvor mye penger du faktisk var i stand til å lade.

Kostnaden for varer, noen ganger forkortet COGS (Kostnad for solgte varer), er det du betalte for varene du har solgt, eller, hvis du har produsert dem selv, hvor mye de koster å gjøre.

Din totale brutto fortjeneste for alle varene du har solgt, vil selvsagt ikke være likeverdig for nettoresultatet for bedriften din. Du må også trekke ut lønn for dine ansatte, leie for butikken din, forsikring og så videre.

Driftsmargin

Driftsmarginen tar derimot hensyn til alle disse tilleggskostnadene. Formelen er: Driftsmargin = Driftsinntekt dividert med nettoomsetning

Driftsinntekt er forskjellen mellom inntekter fra driften minus alle utgifter du må pådra deg for å drive virksomheten din. Med andre ord, vil du ikke bare ta hensyn til kostnaden for potetgull og såpe og brød, men også slike utgifter som din elektriske regning, leie, lønn til ansatte og alle andre kostnader du må pådra deg for å holde bedriften i gang (imidlertid er rentekostnad på lån og skattekostnad ikke inkludert i denne beregningen). Så driftsinntekter refererer til hvor mye penger du lager fra din bedrift når alle kostnader trekkes fra nettoomsetningen.

Del nå driftsinntektene dine med nettoomsetningen, og resultatet er driftsmarginen.

Hvilken er viktigere?

Det korte svaret er at begge tiltakene er kritiske. Imidlertid er driftsmarginen mer av typen "bunnlinjen" og gir deg en bedre ide om hva du kan ta med hjem på slutten av dagen eller uken, eller distribuere til aksjonærene dine. Legg merke til vekten på "gi deg en ide". En positiv driftsmargin betyr ikke at du skal tjene penger, fordi du fortsatt må trekke rentekostnader og skatter fra denne figuren, og du kan veldig vel ende opp med ingenting, eller til og med et negativt tall, etter at du har tegnet disse to elementene. Driftsmarginen forteller deg om du beholder de kostnadene du må pådra deg for å drive virksomheten din under kontroll.

Bruttomarginalen, derimot, forteller deg bare om du er i stand til å kjøpe lavt og selge høyt. Det vil ikke gi deg en ide om hvilke andre utgifter du må pådra seg for å få denne marginen til å skje.

Bedrifter med høye bruttomarginer

Noen eksempler på bedrifter med høy bruttomargin er juvelerer og high-end restauranter. I begge tilfeller kan du selge det aktuelle produktet for mye mer enn det koster deg å kjøpe eller produsere.

Du kan imidlertid veldig godt ende opp med å tape penger når du står for alle utgifter som er nødvendige for å gjøre det mulig for bruttomarginen. Leie, dekorasjon, lønn for ansatte og vedlikehold er vanligvis et stort drag på slike luksuriøse bedrifter og kan spise opp alle fortjenestene fra salg.

Bedrifter med høye driftsmarginer

På den annen side er det ganske mulig å selge hvert element til et lite overskudd, men drive en effektiv drift og dermed en relativt stor driftsmargin som resultat. Fastfood kjeder selger hver hamburger eller pommes frites bare litt over kostnaden, men de selger svært store mengder og beholder de andre kostnadene under kontroll. Som et resultat kan deres driftsmarginer være imponerende.

Når du vurderer en bedrift, se på begge beregningene

Når du vurderer en bedrift, sørg for å se på begge disse tiltakene. For å maksimere fortjenesten må du øke bruttovinsten ved å kjøpe lavere og selge høyere (eller begge deler), og for å sikre at du kan ta flere av de brutto fortjenesteene hjemme, må du sikre at ikke for mye av dette overskuddet blir spist opp av sekundære utgifter.

Anbefalt